Könyvajánló

2023.11.11. 08:20

Könyvajánló - Melanie Hudson: Románc Párizsban

Timár Kriszta

Az I. világháborús német veterán, Sebastian Braun doktor visszavonultan él a Csatorna-szigeteki Sarkon. A helyiek befogadták, ő pedig a front borzalmai után nyugalomra lelt az aprócska, vadregényes szigeten. De ez a nyugalom nem tarthat sokáig, mert az új háborúban a nácik egyre közelebb jutnak Sarkhoz, míg végül Sebastiannak – aki semmilyen módon nem akar részt vállalni a harcban – nem marad más választása, mint menekülni. Pont akkor kényszerül erre, amikor az elbűvölő Sophie személyében megismeri élete nőjét, és épp hogy csak szárba szökken a szerelmük, el kell válniuk. Élettörténetét Sebastian már egy náci börtönpapnak meséli el egy párizsi cellában, a kivégzésére várva.
Hogyan lesz egy német nemesi származású fiúból akarata ellenére gyilkos, majd pacifista hobbikertész, honfitársai ellen dolgozó kém, végül halálra ítélt náci?

 


A Csatorna-szigetektől Cornwallon át egészen Párizsig követjük Sebastian útját, aki semmi másra nem vágyik, mint nyugalomra és boldog életre a szerelmével. De vajon megadatik-e ez neki a vérzivataros időkben? Túléli-e a háborút ő és a nő, akit nem is Sophie-nak hívnak, és semmi sem igaz abból, amit mondott magáról? Az 1940 és 1945 között játszódó történetben nem csupán a háború borzalmaiba kapunk betekintést, hanem egy összetett és magával ragadó személyiségű ember gondolataiba is. 

A könyv cselekménye színtiszta fikció, néhány szereplőt azonban valós személyekről mintázott az író. Ilyen volt például Sark erős személyiségű, ikonikus vezetője, Dame Sibyl Hathaway, aki nélkül a nácik bizonyosan sokkal rosszabbul bántak volna a szigetlakókkal. Ahogy Edith Cavell is, aki egy, a németek által kivégzett ápolónő volt az I. világháborúban. Története ihlette a főszereplő Sebastian karakterét és alakja szellemként kíséri végig a történetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában