Könyvajánló

2024.04.07. 08:00

Könyvajánló – Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Ez a megjelenésében is impozáns családregény tavaly májusban került a könyvesboltokba, mostanra pedig már a negyedik kiadáson is túl van – nem véletlenül. A Dreher-szimfónia nem csak kívülről mutatós, belülről is tetszetős: még azoknak is érdekes olvasmány lehet, akik nem isznak sört, vagy nem kedvelik a generációkon átívelő történeteket.

Timár Kriszta

Kezdjük a külsővel. A könyv az első kiadványok között volt, amelyek élfestéssel jelentek meg. Ez ma már nagy divat, tavaly tavasszal azonban még kuriózumnak számított. Az arany-zöld, bőrkötést imitáló keményborító pedig csak tovább emeli a nívót: a könyv lényegében egy ajándékdoboznak is nézhető, így exkluzív meglepetésként is szolgálhat olvasni szerető családtagoknak. 

És akkor lássuk a történetet. A Dreher név nyilvánvalóan mindenkinek ismerős és nem is névegyezésről van szó. A híres sörfőző dinasztia négy generációjának 150 éves története elevenedik meg a lapokon, amelyből hogy mi fikció és mi tény, azt igazából csak a szerző tudja. Egy biztos: rengeteg kutatómunka előzte meg a regény megírását, így az alapvető események mindenképpen igazak benne. Az olvasó az 1700-as évekbe repül vissza a könyv elején, ahol megismerheti Franz Anton Drehert. A férfit, akit nem áldott meg gyermekkel a sors, így nyugdíjas éveiben kellő aggodalommal tölti el, hogy vállalkozása, amit a semmiből épített fel, örökös nélkül marad. Pedig megérdemelné, hogy valaki továbbvigye, hiszen egy merész álmát váltotta valóra azzal, hogy egy nap, amikor csaposként azt tapasztalta, hogy nem a minőségi sör kiadása, hanem a minél nagyobb haszon a célja a kereskedőknek, elhatározta, hogy ő nem a vásárlók becsapásával, hanem kiemelkedő termékkel akar meggazdagodni. Kibérelt tehát egy sörfőzdét és felvirágoztatta. Gyermek nélkül azonban nem teljes az öröme, élete alkonyán azonban ez a vágya is valóra válik: felesége halála után egy évvel újranősül, fiatal asszonya pedig 75 évesen megajándékozza három gyermekkel. Egyetlen fiának, Antalnak így már kiskorától kezdve a sörfőzést tanítja, bármennyire is nem érdekli az a fiút.

Antal ugyanis jó tanuló volt és inkább iskolákba akart járni, apja azonban ebben meggátolta és bekényszerítette a sörfőzdébe. Apja halála után azonban mégis világpolgár lett belőle, számos országban tanult. Természetesen sörfőzést, így olyan tudással tért haza, ami keveseknek volt. Felesége hozományából tudta kivásárolni anyját és annak új férjét a családi főzdéből, így tudta továbbvinni apja munkáját. Sőt felvirágoztatni: Dreher Antal volt, aki a legtöbbet tett a cégért és annak dinamikus fejlődéséért. Az ő történetén keresztül láthatjuk, hogyan lesz egy családi vállalkozásból nemzetközi szinten is meghatározó birodalom. Ezt örökli meg fia, majd annak három fia. A negyedik generáció idején lépnek be a Dreherek Magyarországra és ott is ér véget ez a tündérmese: a rengeteg családi tragédia, a világháború és az azt követő államosítás az elképzelhetetlen gazdagságban élő családot egy csapásra a nincstelenek sorába küldi, az olvasó pedig ott marad a gondolataival: vajon igazságos-e a sors.

A regény amellett, hogy évszázadokon átívelő történelmi kalandozásra hívja az olvasót a múltba, rengeteg tanulsággal is szolgál. Sokat tanulhatnak belőle egyrészt a vállalkozók, hiszen végigkövethető, hogy kitartással, hittel, rengeteg tanulással és szorgalommal a semmiből is lehet valaki milliomos vállalkozó. De persze az is látszik, milyen törékeny ez a siker, ha nincs meg mögötte a családi stabilitás. A Dreher-szimfónia tehát azoknak is tetszhet, akik a történelmi sztorikat kedvelik, azoknak is, akik egy sörfőző családot szeretnének megismerni és azoknak is, akik üzletépítést tanulmányoznának szórakoztató módon. És persze jól is mutat majd a könyvespolcon ez az exkluzív megjelenésű regény – ha valakinek ez is számítana.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában