Citromok miatt omlott össze Zoltán telefonján a Messenger

2023.12.28. 18:10

Szüretelik a citromot az ásotthalmi ültetvényen (Fotók)

Szüretelik a citromot ásotthalmi tanyájukon Gárgyánék. Gyakran három generáció dolgozik együtt, Gárgyán Zoltánnak édesapja, András és két fia, Zolika és Ádám is lelkesen segítenek. Ásotthalom hamarosan a batáta mellett a citromról is ismertté válhat.

Arany T. János

Három generáció szüreteli a citromot Gárgyánék ásotthalmi citromültetvényén. Gárgyán Zoltánnak édesapja, András és két fia, Zolika és Ádám is lelkesen segít. Fotó: Karnok Csaba

Az első tő 2008-as és szinte mindent túlélt. Egyik télen, hogy meg ne fázzon, a hőcserélő mellé tették éjszakára, ami reggelre lepörkölte a leveleit. De még azt is túlélte. Most is tele van citrommal. Gárgyán Zoltán az ünnepek előtt, múlt hét szerdán készítette el a Facebook-oldalt (Magyar Citrom Ásotthalom), majd csütörtökön annyi üzenetet kapott, hogy a telefonján összeomlott a Messenger.

Az egykilós óriáscitrom. Ez az első szüret az ásotthalmi citromültetvényen Gárgyán Zoltánék tanyáján. Fotó: Karnok Csaba
Az egykilós óriáscitrom. Ez az első szüret az ásotthalmi citromültetvényen Gárgyán Zoltánék tanyáján. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Paprika helyett citrom

Az ásotthalmi Gárgyán Zoltán a kertészetbe nőtt bele. Háromévesen már cipelte a paradicsomos ládát, majd 2010-ben elvégezte a kertészeti főiskolát Kecskeméten. Azt mesélte, hogy a citrom előtt paprika volt a fóliában, de amikor a Lidl 1000 forintért adta a paprika kilóját, tőle pedig 160-ért vette meg, nem tetszett neki, hogy a kereskedő zsebét tömi. Most az a céljuk, hogy a közvetlenül a fogyasztónak adják el a citromot kereskedő közbeiktatása nélkül. Egyelőre sikeresek, annyira, hogy meg is lepődtek rajta mekkora a kereslet a kezeletlen citromra.

Zolika és Ádám is segít

A Messenger összeomlás után szombaton a helyi piacra is kimentek, ahol egy rekesz nem volt elég. Zoltán és édesapja, András nem hitték volna, hogy egy kis faluban így elfogy a citrom, vitték mint a cukrot és még haza is kell menni még egy ládáért. Gyorsan terjed a hírük, mert érkezett már vevőjük Győr-Moson-Sopron vármegyéből is. A következő generáció is lelkesen részt vesz a munkában. Zoltán két fia, a három és féléves Zolika és a másfél éves Ádám is lelkesen indulnak a fóliába a kis traktoron. Az akkumulátoros járművet a nagyobb fiú vezeti, Ádám a pótkocsin utazik. A citromot is szeretik mindketten. Zolika magában is megeszi, azt mondja, nagyon szereti. 

500 fájuk van

A család 1985 óta foglalkozik kertészettel. Citromból idén termett először kereskedelmi mennyiség. Az első tövet, ami szinte mindent túlélt 2008-ban vették. Azt mondták, a legnehezebb a biztos forrás megtalálása volt. Ma 500 fájuk van. A talajjal és a hőmérséklettel nincs nagy gond, a legnagyobb kihívást a fényszegény időszak jelenti. Többen jelezték, hogy jönnének maguknak citromot szedni, ezért a jövőben Zoltánék ebbe az irányba is nyitni szeretnének. Ásotthalom a jövőben nem csak a batátáról, de a citromról is ismertté válhat. 

Arabok hozták be Európába

A citrom, más néven közönséges citrom, a citrusformák alcsaládjába tartozó Citrus nemzetség egyik növényfaja. Termése, amelyet szintén citromnak hívnak, déligyümölcs és egyben fűszer is. A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Ma is fogyasztott fajtáit a 16–17. század óta ismerik. Hosszú pályafutása során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában