Helyi kultúra

2024.01.27. 18:52

Busók űzték Vásárhelyen a telet – Tömeg kísérte a Csúcsi Olvasókörtől és várta a Szent István téren a mohácsiakat (Galéria)

Huszonöt busó űzte szombaton délután Hódmezővásárhelyen a telet. Hogy sikerült-e nekik, ez majd a következő napokban kiderül. Mindenesetre rengetegen voltak kíváncsiak a mohácsi hagyományra.

Kovács Erika

Rendőri felvezetéssel gyalogoltak kerepelve, hangoskodva a busók és mintegy 200-250 vásárhelyi lakos a Csúcsi Olvasókörtől a Szent István térig. A zajra azért volt szükség, hogy elijesszék a hideg évszakot és utat törjenek a tavasznak.

Ezt a rendezvényt már ötödik alkalommal rendeztük meg. Először 2019 januárjában jártak nálunk a mohácsiak és tartottak ízelítőt a busó télűzésből. Idén is a Csúcsi Olvasókör előtt gyülekeztünk. Számításaink szerint 250 körül kísérték a menetet, és mint látszik, a Szent István téren is rengetegen várták a busókat

 – mondta Galambos Kornélné, a Csúcsi Olvasókör programszervezője.

– A busójárás a világörökség része, hungarikum. Sokan szeretnének részesei lenni ennek a programnak, de nem mindenkinek adatik meg, hogy eljusson Mohácsra. Nekünk Vásárhelyen szerencsénk van, mert évről évre helybe jön egy lelkes csapat, busók és sokác lányok. A Csúcsi Olvasókör és a Mohácsi Polgári Olvasókör régóta ápol egymással jó kapcsolatot. Aratási ünnepségeken, országos olvasóköri találkozókon is részt veszünk, többször volt közös rendezvényünk, fellépésünk is. Öt éve a busók is megjelentek a farsang rendezvényünkön, aminek nagyon örülünk. Mára a rendezvény kinőtte az olvasóköri kereteket, sőt, már nem is városrészi, hanem városi eseménnyé alakult – mondta Galambos Kornélné.

A felvonulás után a Kankalin Néptáncegyüttes várta a busókat és a sokác lányokat. A busók megölelgették a lányokat, asszonyokat, voltak, akiknek a haját is összeborzolták, hogy szerencséjük, jó egészségük legyen. A program végén pedig elégették a kis kiszebábot. A busók táncoltak is, bárki csatlakozhatott hozzájuk. Sokan fotózkodni szerettek volna az állatszőrbe, jellegzetes maszkba öltözött busókkal, akiknek már egyre több vásárhelyi követőjük is akadt. Kiderült, hogy a Szent István téren összeverődött busóseregben nem mindenki volt mohácsi, többen vásárhelyiek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában