Helyi kultúra

2024.01.27. 17:30

Elit közelharc-programot dolgoztak ki

Az egykori legendás kiképzőtiszt, karatemester, Furkó Kálmán közelharc módszerét fejlesztette tovább egyik mestertársával, a Szentesen karateiskolát vezető shihan Brezovai Sándor. A Shinken Shobu, vagyis Harc a végsőkig elnevezésű módszert bemutatták a katonai és rendvédelmi szerveknek.

Darók József

Forrás: Farkas Sándor Facebook oldala

Szeretet és tisztelet övezte shihan Furkó Kálmán ezredest, a legendás hírű kiképzőtisztet, aki Magyarország elit alakulatában szolgált testnevelőtisztként, és aki mélységi felderítők tízezreit képezte ki, és nem utolsósorban létrehozta a Furkó-féle katonai közelharc programot. Hat évvel ezelőtt egykori katonájával, shihan Brezovai Sándorral elhatározták, hogy újraírják a magyar katonai testnevelés és közelharc módszerét. A mester két évvel ezelőtti halála összekovácsolta a szentesi mestert shihan Szűcs Zsolttal, és együtt megalkották a Shinken Shobu-programot, amelyet Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek is figyelmébe ajánlottak. Szombaton egy mindenre kiterjedő bemutatót tartottak a módszerről a Wellness Colosseumban és a szentesi karatékák ott található bázisán, az Oyama Dojóban.

A Furkó-módszer tovább él, és katonai közelharcban még hatékonyabb. Fotó: Darók József
A Furkó-módszer tovább él, és katonai közelharcban még hatékonyabb. Fotó: Darók József

A migránsinvázió, amely Európát fenyegeti, előbb-utóbb Magyarországra is begyűrűzik, és elsődlegesen a magyar haderőnek és különböző rendvédelmi erőknek kell majd helytállnia. Egy új módszer kibontása, megismerése csak előnyére válhat a magyar hadseregnek

 – említette köszöntő beszédében Boda József, nyugalmazott vezérőrnagy, a Shinken Shobu-módszer lektora.

A program a fizikai kondíció, az erőálló-képesség fejlesztését kapcsolja össze az erőkaraténak is nevezett kyokushin karate technikáival, valamint eszközös támadó és védekező technikák – késharc, maroklőfegyveres önvédelem és különböző harctéri eszközös gyakorlatok – elsajátításával. 

A látványos bemutatóra – amelyen magas rangú katonai vezetők mellett tiszteletét tette Lomnici Zoltán alkotmányjogász is – az Oyama Dojóban mintegy 60, 1-7. danos karatemester sorakozott fel. A meghívott vendégek testközelből láthatták betonlapok, téglák, folyami kövek egy mozdulattal való eltörését is. 

Egy komplex csomagot kínálunk a Magyarország biztonságáért felelős szerveknek, hogy a high-tech hadsereg technikái mellé magas szintű önvédelemben jártas, kiváló kondícióval rendelkező katonákat, rendőröket képezzünk ki, akik karatemesterként védik Magyarország lakosságát és határait 

– összegezte Brezovai shihan.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában