Szegedi hírek

2024.01.21. 19:53

Elkezdődött az ökumenikus imahét

A Kálvin téri református templomban, Benyik György római katolikus plébános igehirdetésével kezdődött az ökumenikus imahét Szegeden. Vasárnapig minden nap más templomban imádkoznak a keresztények egységéért.

Koós Kata

Benyik György elveszett testvéreik segítésére biztatta a híveket. Fotó: Koós Kata

A felebaráti szeretet és az irgalmasság áll az idei, ökumenikus imahét középpontjában, amely során az egységéért imádkoznak a keresztény felekezetek. A mottót Lukács evangéliumából választották: „szeresd az Urat, a te Istenedet... és felebarátodat, mint magadat”.

A nyitó istentiszteletet a Kálvin téri Református templomban tartották, ahol Benyik György római katolikus pap, a tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia plébánosa hirdetett igét. A szentírási rész a tékozló fiú története volt, aki az atyjától kapott vagyon elherdálása után hazatér a szülői házba. Atyja tárt karokkal fogadja, ünnepséget rendez tiszteletére. Bátyja azonban sérelmezi, hogy testvére tékozló életmódja következmények nélkül maradt.

Benyik György elveszett testvéreik segítésére, felkarolására biztatta a híveket.

Vállalni kell a legnehezebb kihívást. Úgy szeretni őket, ahogy a Jóisten szereti a bűnösöket is

 – hangsúlyozta a plébános. Majd kitért arra is, hogy korunk tékozló gyermekeinek egyik legfőbb problémája, hogy azt gondolják, bűneik miatt már meg sem szólíthatják Istent.

Erre én azt kérdezem, hogy kik vagyunk mi? Isten ítélőszékének szóvivői vagy Isten irgalmának közvetítői? 

– intézett költői kérdést a közösséghez.

Az idei ökumenikus imahét bibliai alapigéje Az irgalmas szamaritánus krisztusi példázata. Vasárnapig minden este 18 órakor más templomba várják a keresztények egységéért imádkozni vágyó híveket. Hétfőn a Dómban Fekete Károly református püspök, Kondor Péter evangélikus püspök és Kiss-Rigó László római katolikus püspök hirdet majd igét.

A hét során összegyűjtött perselyadományokkal a ferences szerzetesek szegénykonyháját támogatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában