Szegedi hírek

2024.01.04. 15:40

Ellentmondásos évet zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Ellentmondásos – ezzel a szóval összegezte a Szegedi Szimfonikus Zenekar tavalyi évét Gyüdi Sándor zenekarigazgató. A nehéz kezdet után gyors felívelés, Dóm téri rekord, minden lakott kontinenst megmozgató karmesterverseny, majd háromezer diák muzsika szépségeibe avatása következett.

Koós Kata

Nehezen indult a tavalyi év a Szegedi Szimfonikus Zenekarnál. Március 3-áig zárva volt bázisuk, a Korzó Zeneház az energiaár-robbanás miatti, fenntartói, takarékossági döntés okán. 

Nehéz volt, de azért a bezárás ideje alatt is voltak fellépéseink. Elmentünk iskolákba, továbbá Sepsiszentgyörgyön és Budapesten, a Müpában is felléptünk

 – mondta el lapunknak Gyüdi Sándor zenekar-igazgató, aki az ellentmondásos jelzővel összegezte a tavalyi évet. A kezdeti, zenészt próbáló időszak után ugyanis gyors felívelés következett.

Az újranyitás után az elmaradt koncertek pótlása jelentette a legfőbb feladatot a zenekar számára. Majd a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri nyitókoncertjén rekordot döntöttek a nézőszám tekintetében. Akkora érdeklődés övezte az Ajándékkoncertet, hogy még állójegyeket is osztottak. 

Gyüdi Sándor elmondta, az új évet Bruckner IV. (Romantikus) szimfóniájával indítja a zenekar a Korzó Zeneházban jövő héten kedden. Fotó: Török János
Gyüdi Sándor elmondta, az új évet Bruckner IV. (Romantikus) szimfóniájával indítja a zenekar a Korzó Zeneházban jövő héten kedden. Fotó: Török János 

– Ez országos viszonylatban az a koncert, ahol előre váltott jeggyel rendelkező közönség a legnagyobb létszámban hallgat klasszikus zenét – jegyezte meg a zenekar-igazgató.

Az aktuális évad legfőbb újdonsága az első alkalommal lezajlott Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny volt. Egy héten át Szegedre és a Szegedi Szimfonikus Zenekarra irányultak a klasszikus zene világának reflektorfényei. 

A nemzetközi jelzővel olyan versenyeket is szokás illetni, ahol egy-két külföldi megjelenik. A Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny azonban valóban világszintű volt, az Antarktisz kivételével minden kontinensről érkeztek nevezések. Az ötszáz jelentkezőből beválogatott száz versenyző a földkerekség nagy részét lefedte

 – fejtette ki Gyüdi Sándor. Hozzátette, hogy a legfőbb cél az volt, hogy Fricsay Ferencnek méltó emléket állítsanak, ami véleménye szerint már az első évben kiválóan sikerült. A következő versenyt 2025-ben rendezik. 

Ősszel Magyarkanizsán kortárs programmal léptek fel, a zenekar új művészeti vezetője, Dubóczky Gergely zajos sikerrel debütált a szegediek előtt Mahler-szimfóniával. A színházban a Manon Lescaut operában, A mosoly országa operettben, valamint a Szegedi Kortárs Balett legújabb, Lánglelkű című táncjátékában is élvezhette a közönség a zenekar játékát. 

Második évada játsszuk a Hegedűs a háztetőn musicalt is. Ez azért is jelentős, mert a Budapesti Operettszínházon kívül zeneileg ilyen teljes formában nem szólalnak meg hazánkban máshol a könnyű műfajú, zenés színházi előadások

 – fűzte hozzá az igazgató. 

A Lázár Ervin Program keretében a szimfonikusok több mint háromezer 6-7. osztályos diákhoz vitték közelebb a klasszikus zene szépségének élményét Erdei kocsikázás Mozarttal című interaktív előadásukkal, amely során a gyerekek együtt zenélhettek a profi muzsikusokkal. 

Az új évet január 9-én Bruckner IV. (Romantikus) szimfóniájával indítják a Korzó Zeneházban. Visszatérő vendégkarmesterként az olasz Jacopo Sipari di Pescasseroli dirigálja a zenekart. 

– A közönség nagyon szereti, mert az olasz karmester megtestesítője a temperamentumával – jegyezte meg Gyüdi Sándor. 

A fiatalokat az év elején újdonságként Zenés szánkózásra invitálják, ahol szintén kezükbe vehetnek majd hangszereket. Tavasszal a színházban Donizetti két egyfelvonásos, a Rita és A csengő című operájában, valamint a Pomádé király új ruhája gyermekoperában közreműködik majd a zenekar. 

Gyüdi Sándor az idei Ajándékkoncert kapcsán elárulta, zenekari operarészletek és áriák hangzanak majd el.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában