Szegedi egyetemi hírek

2024.01.27. 09:59

Már lehet jelentkezni az ELI ALPS fizika napjára, ahol Krausz Ferencet is kérdezhetik majd a diákok

A tavalyi évhez hasonlóan idén is kutatóintézetünk ad otthon az SZTE Fizikai Intézet nagysikerű rendezvényének, a Szegedi Fizika Napjának 2024. február 3-án 9 órától!

Delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor

A 2006 óta minden évben megrendezésre kerülő esemény célja a fizika szépségeinek és érdekességeinek népszerűsítése a diákok körében. A színes programkínálat különösen érdekes lehet a fizika, fizikus-mérnöki vagy egyéb természettudományos szak választásán gondolkodó középiskolás fiatalok számára, hiszen a rendezvény betekintést enged a fizika tudományos és ipari alkalmazásaiba egyaránt, melyet a helyszínen szegedi fizikusok mutatnak be előadások, kiállítások, vezetett látogatások formájában. A díjmentesen látogatható rendezvény részletes programkínálata és a tudnivalók az alábbiakban olvashatók:

 

Előadások

9:00-9:20

Prof. Dr. Szabó Gábor megnyitóbeszéde

9:20-10:00

Dr. Varjú Katalin - Attoszekundumos impulzusok és az ELI ALPS a 2023-as Nobel-díj tükrében

Az előadás alatt élőben bejelentkezik Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, aki az attofizika és a Nobel-díj kapcsán osztja meg gondolatait és a közönség kérdéseire is válaszol!

10:15-11:00

Dr. Paragi Gábor - Tudományágak kereszteződésében: molekulák számítógépes modellezése

Az előadásban bemutatásra kerül, hogy a molekulák számítógépes modellezése során milyen sok különböző tudományág eredményeit kell együttesen felhasználni ahhoz, hogy hasznos megállapításokat lehessen tenni valamely kísérlet vagy kutatás kapcsán. Az előadó elsősorban élettudományi eseteken keresztül mutatja be a molekulamodellezés alapjait, a különböző számítások elméleti hátterét. Az előadás nemcsak a fizika, hanem a biológia, kémia, vagy számítástechnika iránt érdeklődő fiatalok számára is érdekesnek ígérkezik.

 

Az előadásokat a konferenciateremben tartjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában