Hódmezővásárhely

2024.01.09. 16:55

Különleges portréval bővült a Hanna Mela kiállítás

Tábori Szilvia

Bán Csaba lelkész és Elek András főgondnok kedden délelőtt helyezte el a Hanna Mela által készített portrét a könyvtárban. Fotó: Tábori Szilvia

Csupán néhány napig látható az a kuriózumnak számító, helytörténetileg is igazán értékes portré a vásárhelyi könyvtár Hanna Mela kiállításán, amelyet kedden délelőtt helyeztek el az olvasóteremben. A Nyizsnyai Aranka, egykori óvónőt megörökítő portré restaurálása nemrégiben fejeződött be, ezért csak most egészült ki az alkotással a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár olvasótermében még decemberben megnyílt tárlat. Az aradi születésű, de Hódmezővásárhelyhez és Mártélyhoz számos szállal kötődő Hanna Mela sokoldalú kifejezőkészsége, gazdag stílusvilága génjeiből ered. Unokaöccsének fia a világhírű filmkészítő, William Hanna, aki Joseph Barberával együtt hét Oscar-díjat kapott.

 

A festőművész még 1931-ben örökítette meg Nyizsnyai Arankát, aki óvónőként kiemelkedő szerepet töltött be a város kisgyermek-nevelésében, ezen kívül a Református Nőszövetség elnöke is volt. A Hanna Mela által készített arckép a Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség tulajdona, csakúgy, mint további nagyjából 16 festmény.  

Mint azt Bán Csaba, a gyülekezet lelkipásztora lapunknak elmondta, az 1820-as és az 1950-es évek közötti időszakban készült, helytörténetileg is jelentős műveket őriz az ótemplomi gyülekezet, köztük például Tornyai János műveket. Az olajképek főként lelkipásztorok, a vásárhelyi reformátusokat támogató mecénások emlékét őrzik. Köztük például az orgonát adományozó Oláh Ferenc, vagy a Kovács-Küry házaspár, illetve címzetes Varga Pál. Az alkotások állaga némileg megromlott az eltelt évtizedek alatt, ezért folyamatosan restaurálják a rosszabb állapotú festményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában