Profi egyéni előadót és amatőr művészeti csoportot díjazott a közgyűlés

2024.01.21. 19:31

Lányi Lalát és a Napraforgó Népdalkört tüntették ki Vásárhelyen - Galéria

A Vásárhelyi Művészeti-díjat 2020-ban alapította a hódmezővásárhelyi önkormányzat, miután a 16 évvel ezelőtt életre hívott Bessenyei Ferenc-díj névhasználatát a színészóriás özvegye, B. Élthes Eszter visszavonta, mivel nem akarta, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármilyen politikai csoportosulás, hatalom a saját céljaira használja.

Kovács Erika

Az idei díjazottak vásárhelyi kötődésűek. Fotó: Török János

Az idei Vásárhelyi Művészeti-díj gáláján Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere mondott beszédet. Azt hangsúlyozta, Hódmezővásárhely a művészetek városa is.

Ezt elsősorban a képzőművészetekre értettük, a közel 70 éve megrendezett Őszi Tárlat végett. A képzőművészet mellett azonban az előadóművészet is fontos terep a városban. Amikor négy évvel ezelőtt újra kellett gondolnunk a díjat, azt szerettük volna, ha a vásárhelyiség prioritást kapna. Idén két hódmezővásárhelyi előadót és csoportot díjazunk 

– mondta beszédében Márki-Zay Péter. Azt is bejelentette, hogy idén a város kiemelt célja lesz a művelődési intézmények megújítása, pótlólagos fejlesztése, amire 100 millió forinttal többet fordítanak, mint tavaly. 

Hódmezővásárhely közgyűlése idén hivatásos egyéni kategóriában Lányi Lajos énekesnek, zeneszerzőnek, szövegírónak, csoportos amatőr kategóriában pedig a Napraforgó Népdalkörnek ítélte oda a Vásárhelyi Művészeti-díjat.

A Napraforgó Népdalkört 2004-ben alapította Asztalos Sándor, aki 2010-ben bekövetkezett halálig vezette a kórust. Rövid ideig szakmai vezető nélkül maradt a népdalkör, majd Czékmánné Fejes Katalin vette át az irányítást, 2013-tól pedig Berei Erzsébet folytatta elődei munkáját.

Lányi Lajos zenész-pedagógus családban nőtt fel Hódmezővásárhelyen. Alapítója az 1995 óta aktív Kozmix együttesnek. Kilenc arany stúdióalbum, koncertek sokasága, számos szakmai és közönségdíj jelzi sikerét. Azon ritka zenekarok egyike, amely eredeti felállásban játszik és a határon túl is összehozza a magyar közösséget. 2003-ban a rádiók legtöbbet játszott dala Lányi Lala a Baby Gabyval közös Őrült szerelem című száma lett. Lányi Lala zenei producerként a ’90-es évek második felétől tevékenykedik. Társadalmi felelősségvállalása is meghatározó, szülővárosa felé is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában