A gyerekeknek bábelőadással, a felnőtteknek táncházzal készülnek

2024.02.10. 22:00

Bemutatkoznak a szegedi nemzetiségi közösségek

A muzsika, a tánc és a jókedv kapja a főszerepet a Szegedi Nemzetiségek Napján, amelyet február 17-én rendeznek a Szent-Györgyi Albert Agórában. A színpadon nemzetiségi közösségek mutatkoznak be, a gyerekeket bábelőadással, a felnőtteket táncházakkal várják. A részvétel ingyenes.

Koós Kata

Muzamel Gitta lapunknak bepillanást engedett a Nemzetiségek Napján nyíló fotókiállítás anyagába is, amely a Jövő kólója címet kapta. Fotó: Karnok Csaba

Több mint tízéves hagyományt folytatva rendezi meg február 17-én, szombaton a Nemzetiségek Háza a Szegedi Nemzetiségek Napját a Szent-Györgyi Albert Agórában. A nap mottója: „a sokszínű Szegedért”.

 Azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen sokszínű kulturális értékkel bírnak a városi nemzetiségi közösségek. Szegeden összesen 11 nemzetiség van jelen, közülük tíz kötődik a Nemzetiségek Házához. A Nemzetiségek Napját úgy állítottuk össze, hogy minden nemzetiség lehetőséget kapjon a bemutatkozásra. Gyerekeknek és felnőtteknek is kínálunk programokat

 – mondta el lapunknak Muzamel Gitta főszervező.

A tízórás kapunyitás után az ifjúságnak kedveznek a színpadon és a nézőtéren egyaránt.

 Örömmel vettük a szereplési lehetőséget. A szegedi szerb óvodába és iskolába járó gyerekek mutatják majd be tehetségüket. Nagyon lelkesen, izgalommal készülnek tánccal és énekekkel

 – mondta Málbáski Náda, a Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A szerb, lengyel és görög nemzetiségi gyerekcsoportok zenés-táncos-mondókás műsorai után a Nikola a tengernél című bábelőadást tekintheti meg a közönség, amely Bulgária tájaira kalauzolja el nézőit. A darab főszereplője egy kisfiú, aki nagypapájával Burgasz városában ismerkedik a tengerrel, a sirályokkal és mindenféle halakkal. Bolgár gyerekdalok is elhangoznak az előadásban, amelyeket magyarra fordítottak, hogy a magyar gyerekek is együtt énekelhessenek az előadóval, Simon Attilával. A különleges bábokat Orosz Klaudia, Jászai Mari-díjas tervező tervezte.

A gyerekek az előadás után kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ahol többek között bolgár Martenica karkötőt is készíthetnek.

Fél négykor kezdődik a nemzetiségi közösségek kulturális műsora. A szlovák közösség képviseletében Agód Alíz fog énekelni. A Birlik Török-Magyar Kulturális Egyesülettől egy zenész trió fog fellépni. A német közösségből a kórus és a tánccsoport is műsort ad, bemutatkozik a Szegedi Görög Zenekar, a lengyel közösségből két fiatal muzsikál majd. Fellép továbbá az ukrán Vysyvanky kórus, és lesz egy örmény műsorszám is, ahol verseket hallhat a közönség

 – sorolta a programokat Muzamel Gitta.

Különleges programpontja lesz a napnak öt órakor Klebniczki György zongoraművész, zeneszerző hangversenye a Szeged Classic Trio és a Cantabile Trio zeneművészeivel. Olyan művet komponált az alkalomra, amelyben kilenc nemzetiség tradicionális dallamai ötvöződnek.

Este hattól táncba hívják a német, a bolgár, a görög és a szerb közösségek tagjai a látogatókat. A táncházakban a Klatschmoon Szegedi Német Nemzetiségi Néptánccsoport, a Balkán Táncegyüttes, a Bánát Szerb Néptáncegyüttes és az Eleftheria Tánccsoport táncosai is közreműködnek. Fél héttől a talpalávalót a TRakija együttes húzza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában