Napszínes

2024.02.18. 21:30

Kézzel faragott pipát Zéta, most busóálarcon dolgozik

Arany T. János

Kézzel faragott pipát a mohácsi Pap Zéta. Következő munkája egy busóálarc lesz. Fotó: Török János

Elkészült Zéta pipája. Tavaly év végi cikkünkben mutattuk be az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola barkácsszakkörét, amit Túri Róbert vezet. Akkor találkoztunk először a mohácsi Pap Zétával, aki a minap megmutatta az elkészült művet. Arra a legbüszkébb, hogy gép nem ért hozzá, mindent kézzel készített. Korábban azt mondta, régi terve volt, hogy pipát farag ki, amit otthon késsel elkezdett, de jól jött a profi segítség a szakkörön. Zéta, aki egyébként nem dohányzik, egy hónapon át dolgozott a fekete dióból készült kis pipán minden kedden és csütörtökön. Már a következő munkáját tervezi, ami még ennél is nehezebb lesz: busóálarcot készít.

A mohácsi fiatalember három éve részt vesz a hagyományos mohácsi busójáráson, jankelének öltözve. A jankele a hagyományos rendezvény másik jelmezes alakja a busón kívül. A szerepe elsősorban az, hogy távol tartsa az utcán sétálókat a busóktól, főleg a gyerekeket. Jelmeze rongyokból áll, de van náluk egy zsák is. Zéta nagy álma, hogy egyszer busónak öltözhet, ehhez kell a kézzel faragott maszk. A busó, a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett maszkot, birkabőrcsuklyát viselő alak. A neves népművészek által faragott maszkok egyedi kivitelűek. Zéta is erre törekszik majd.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában