Helyi közélet

2023.12.15. 10:30

Betlehemet faragtak a barkácsszakkörön – Galéria

Pipát, kardot, díszeket, telefontartót is készítenek a barkácsszakkör tagjai az ásotthalmi erdészeti iskolában Túri Róbert vezetésével. Az ünnepi betlehem is az ő munkájuk gyümölcse. Minden figurát más-más fából faragtak ki, a bárányok és a kis Jézus nyárfából készültek.

Arany T. János

Méhviasszal kenték le a diákok a Bedő betlehemét, amit a barkácsszakkör tagjai készítettek tavaly.

Fotó: Török János

2015 óta, mióta idekerültem Pusztamérgesről a megszűnt középiskolából, van barkács­szakkör a Bedőben. Akkoriban egyszerű dolgokkal kezdtük, raklapokból bútort és képkereteket készítettünk, majd szépen haladtunk előre az évek során

 – idézte fel a kezdeteket Túri Róbert, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumi nevelőtanára. 

A végzősöknek például apró farönköt faragtak benne kis baltával, pörgettyűket, apró dísztárgyakat készítettek fából. Hulladékfából pedig mindig van bőven az iskolában. 

Bölcsész végzettségű hittantanár 

Az iskola barkácsműhelyében hetente kétszer, kedden és csütörtökön találkoznak, általában nyolcan, most kicsivel kevesebben. A bölcsész végzettségű hittantanár mindig szeretett fával dolgozni. Egy másik pedagógus, Mityók Tibor hozta be az iskolába régi esztergagépét. Túri Róbert ennek segítségével készített egy kis tálat három éve. Ez volt az első munkája, amivel azt bizonyította be magának, hogy nehéz helyzetben sem szabad feladni. 

Méhviasszal kenték a bölcseket 

Míg a tanár az esztergagépen dolgozott, a diákok a betlehemet méhviasszal kenték le. Ennek érdekessége, hogy majdnem minden figura különböző fából készült. Van köztük bükk, fekete dió és boróka. A bárányokat és a kis Jézust nyárfából faragták ki. Az iskolának korábban nem volt betleheme, ezért jött az ötlet tavaly, hogy készítsenek egyet. 
Csala Árpádnak az erdész szakmunkás a második szakmája. Az első asztalos, így ő otthonosan mozog a műhelyben. A telefontartó, amelybe a diákok óra előtt a telefonjukat teszik, az ő munkája. 

Kamion, kard és pipa KÉSZÜLT 

A barkácsoló diákok mindannyian dolgoznak valamin. Van, aki egy Avia kamiont szeretne kifaragni, ennek már megvan az alváza. A zentai Báló Krisztián kardot készít, kemény fából, mert az nehezebben törik. Ez már formát öltött, de a befejezés odébb van. 

 Már négy hete csinálom. A szünet után is ezen fogok dolgozni. Tokot is csinálok neki

 – mondta. 
A legnagyobb fába Pap Zéta vágja a fejszéjét. Régi terve, hogy pipát farag ki. Otthon késsel belekezdett, de jól jön a profi segítség a szakkörön. Túri tanár úr erre annyit mondott, hogy nem lesz egysze- rű, de meg lehet csinálni. Csütörtökön rajzolással kezdték a munkát. 

Barkácsolás

A magyar nyelv értelmező szótára alapján jelentése: ezermesterként foglalatoskodik a ház körül, fúr-farag. Nem hivatásos munkaként készít valamit, hasznosítja magát. A barkácstevékenységnek számos megjelenési formája az interneten is megtalálható, például bemutató videók, leírások, erre specializált, közösségi vagy szakmai oldalakon. A barkácsolás során a meglévő készülék elemeinek cseréjével történő javítás, használt anyagok/tárgyak újrafelhasználása olyan művelet, ami környezetbarát, ökológiailag hasznos tevékenységnek számít. A barkácsolás feltételezi, hogy az adott személy: a szükséges szakmai ismeretek birtokában van, az összeállítandó vagy javítandó tárgy felépítését, működését ismeri, megfelelő szerszámok, gépek birtokában van, valamint a szükséges alkatrészek, segédanyagok rendelkezésre állnak, illetve elegendő hely áll rendelkezésre a műveletekhez. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában