Szegedi hírek

2024.02.10. 10:00

Szegeden tartja premierjét a Közép-Európa Táncszínház - Galéria

Korunk zaklatott dinamikájának mozgatórugóit veszi górcső alá a Közép-Európa Táncszínház legújabb produkciójában, amelynek koreográfiáját a világhírű Anton Lachky alkotja meg. Először a szegedi közönség tekintheti meg az Ageless generation – Kortalan nemzedék című táncjátékot.

Koós Kata

Anton Lachky rendkívüli energiákat mozgósít korográfiájában. Fotó: Selmeczi Mercedesz

Anton Lachky szlovákiai születésű, Brüsszelben élő, világhírű koreográfus alkotja meg a Közép-Európa Táncszínház legújabb produkciójának koreográfiáját, amelynek premierjét a Szegedi Nemzeti Színházban tartják február 22-én. Egy héttel később mutatják be a táncjátékot a fővárosi Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A budapesti székhelyű társulat nevében hordozza küldetését. 

Vállaljuk a Kárpát-medencéhez való kötődésünket. A régió nem csak működésünk fő területe, de az egyedi mozgásvilágunkat, témaválasztásainkat is ez a kötődés határozza meg

 – mondta el lapuknak Mádi László, aki 15 éve oszlopos tagja, az idei évadtól művészeti vezetője a Közép-Európa Táncszínháznak.

A három és fél évtizedes múlttal bíró társulat művészi munkájában a folklór keveredik a legmodernebb kortárs táncszínházi irányzatokkal. Több mint hetven vendégkoreográfussal dolgoztak már együtt, meghívásaik során a zsinórmérték az egyediség, a virtuozitás és a progresszivitás.

A világ minden tájáról érkeztek már hozzánk koreográfusok, de a hazai alkotókra is nagy figyelmet fordítunk. Lehetőséget biztosítunk fiatal, pályakezdő alkotóművészeknek is, a „Gyere haza magyar alkotó!” elnevezésű programunkkal pedig a külföldre vándorolt, magyar koreográfusokat szólítjuk meg

 – fejtette ki a művészeti vezető.

Legújabb, Anton Lachky koreográfiájával készülő produkciójuk az Ageless generation – Kortalan nemzedék címet kapta. Lachky dolgozott már többek között Cseh-, Finn- és Svédországban, Izlandon, Costa Ricán és az Egyesült Államokban is. 2004 és 2006 között a világhírű Akram Khan Company tagja, majd a Les SlovaKs Dance Collective társalapítója volt. 2012-ben alapította meg saját társulatát, művészeti munkájában a nyugati kortárs tánc és a kelet-európai népi és popkultúra elemeit ötvözi.

Anton munkamódszerét puzzle work-nek nevezi, apró szilánkokból építi fel műveit. Egy művészi gondolattal érkezik, amit részletekre bont szét. Ezekkel a képkockákkal kirakós játékot játszva hozza létre az előadásait. Jellemző rá a rendkívüli virtuozitás, amely egy nagyon részletgazdag, kifinomult táncnyelvvel párosul. Azt szoktuk mondani, hogy minden koreográfiája felér egy atomtámadással, mert rendkívüli energiákkal dolgozik. Óriási fizikai kihívás a táncművészeknek felvenni a ritmusát

 – méltatta Mádi László a világhírű koreográfust, akinek a Kortalan nemzedék a harmadik közös munkája a Közép-Európa Táncszínházzal. A produkció az ellentétek világába vezet, generációkat és kultúrákat kapcsol össze.

Ahogy Anton fogalmazott, a világunkat egy olyan játékmester uralja, aki generációkat irányít. Hogy ki lehet ő, erre a kérdésre ad választ az előadás. Nagyon erős asszociációkat ébreszt, és a táncjáték fontos része a humor. Az erős színpadképek hamar beszippantják a nézőt. Anton szeret dobálni, játszani a lenttel és a fenttel, alig hagyja nyugodni a közönséget, sodró a tánc dinamikája. Élénk, élő világot tár elénk, amellyel a nézők könnyedén tudnak azonosulni. Valóságunkra reflektálva, szomorú és zaklatott világhelyzetünkbe próbál valami kis vidámságot adni 

– mondta el a művészeti vezető a készülő produkcióról. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában