Szegedi hírek

2024.02.16. 18:58

Világhírű karmester operaestje a Délvidék Házban – Galéria

Ács János karmester remekbe szabott opera- és oratóriumestet tartott péntek este két fiatal énekművész társaságában az újszegedi Délvidék Házban.

Tamási Anna Éva

Ács János nem először volt főszereplője a Magyar Házak rendezvényeinek, ezúttal két rendkívül tehetséges énekművésszel, Kuczmog Klaudiával és Antoni Norberttel lépett fel az Újjászületés című opera- és oratóriumesten. A rendezvényen Mendelssohn, Verdi, Bellini, Leoncavallo, Mascagni, Kodály és Erkel művei csendültek fel.

Ács János neve művészi pályája mellett onnan is ismerősen csenghet a szegedi közönségnek, hogy idén januárban vette át a Trianon Múzeum nagykövete címet. Ezt a rangos elismerést az intézmény olyan példaértékű teljesítményt felmutató művészeknek, sportolóknak, közéleti személyiségeknek adományozza, akik „úgy Magyarországon, mint szerte a nagyvilágban a magyar nemzet történelmi küldetésének, a Kárpát-medence egységének és a Trianon Múzeum történelmi jogfolytonosságot újjáépítő, nemzetegyesítő képviseletének” szellemiségében munkálkodnak. 

Ács János Kiskunhalason született. 1973-ban Milánóban telepedett le, énekesnek készült, világhírű karmester, népszerű oktató, az olasz operajátszás legnagyobb szakértője lett belőle. 2022-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet. 

Szegedi operaestjén a művész az elhangzó darabokat nem véletlenül választotta ki, erről lelkesen mesélt lapunknak.

A koncert címe Újjászületés. Minden áriának kapcsolata van ezzel a fogalommal és ezzel a valósággal. Mind összefoglalható ebben a szóban, a jelentésük, amelyről szólnak a művek. Például Verdi munkájában a lényeg nem a drámán van és a sorson, amely megvan mindannyiunknak, hanem azon, hogy az utolsó szót mi mondjuk ki. Az újjászületés szükséges és lehetséges

 – mondta a karmester.

Ács János a két énekművész társfellépőről is elismerően nyilatkozott.

Nagyszerű két fiatal énekest hallhattunk ma, ők Debrecenben voltak a növendékeim, amikor a színháznál dolgoztam. Nagyon szeretném őket hatalmas tehetségük okán támogatni 

– mondta a mester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában