Szegedi egyetemi hírek

2024.03.20. 19:51

Átadták a Bartók Béla Művészeti Kar megújult épületét - GALÉRIA

Koós Kata

Óriási érdeklődés övezte a művész oktatók hangversenyét. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A III. Bartók Béla Művészeti Napok keretében tartották szerdán a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar (BBMK) főépületének átadóünnepségét, amely az elmúlt másfél évben esett át nagyszabású külső-belső felújításon. A sajtóbejáráson Rovó László, az SZTE rektora és Nátyi Róbert, a BBMK dékánja elmondta, a 1,3 milliárd forintos beruházást európai uniós és állami támogatásból finanszírozták. 

A művészet az egyik legmagasabb foka az emberi tudat kifejezésének. Egy nagyon régi folyamat igen fontos állomásán vagyunk most. Hiszen Szegeden a zenei élet fejlődése szorosan együtt haladt a város fejlődésével. 1880-ban indult el a Városi Zenede, ez a legrégebbi épülete az egyetemnek

 – mondta el Rovó László. A rektor hangsúlyozta, hogy az épület megújulása csak a kezdet, majd további fejlesztéseket vetített előre, sőt azon reményének is hangot adott, hogy egyszer a városi Zenepalota is megvalósulhat. 

Nátyi Róbert dékán is kiemelte, hogy az épületben már azelőtt zenei oktatás folyt, mielőtt az egyetem Szegedre költözött. Azzal folytatta, hogy amikor 2019-ben a kar felvette Bartók Béla nevét, komoly kötelezettséget vállalt nemcsak a zenei tehetség és zsenialitás tekintetében, de a világhírű zeneszerző neve a nemzetköziesítés szándékát is előrevetítette. 

Kiemelte, hogy az épület korántsem pusztán tégla és habarcs, hanem fontos szimbólum. 

Egy jó állapotban lévő, felújított épület reményt ad, a jövő záloga. Azt gondolom, hogy egy modern és korszerű épületben az oktatás is sokkal jobban működhet 

– mondta, majd az említett jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a legmagasabb célokat tűzték ki. 

A hivatalos épületátadás után a kar művész oktatói adtak nagysikerű hangversenyt, a Fricsay Ferenc Hangversenyterem zsúfolásig telt a klasszikus zenét szerető közönséggel.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában