Helyi kultúra

2024.03.07. 10:00

Indiában és az Alföldön is rátalált ugyanarra a témára

Különleges témát felvető fotókiállítás nyílik szombaton a Tokácsli Galériában. A szentesi származású Zoltai András Blue Memoir című fotóanyaga a természetes vizeinkhez fűződő viszonyunkról hordoz üzenetet.

Darók József

Zoltai András úgy véli, szülővárosában érteni fogják a képeit. Fotó: Darók József

Hazatér képeivel a fiatal fotográfus. Bár Szentesen született, egészen idáig nem volt kiállítása a Kurca-parti városban. A művelődési központ kiállítóhelyén már ő maga készítette elő a falakra szánt fotóanyagot, miközben beszélgettünk. Szeret utazni, viszont a közgazdaságtan, amit Pesten tanult, már nem kötötte le ennyire, beiratkozott egy fotósiskolába – mesélte Zoltai András, aki szabadúszó dokumentarista, és alkalmazott fotográfusként dolgozik Budapesten. Boldog, hogy lokálisan bemutathat egy fontos témát, mert az ittenieknek szól.

Fontos, hogy ne csak a fővárosban lássák ezt az anyagot, mert végül is az Alföldön készült a legtöbbjük. Az a lényege, hogy az ember és víz kapcsolata hogyan alakul ebben a térségben. Messziről indult a történet, ugyanis Indiában fotóztam egy nagyobb anyagot, és a világ egyik legnagyobb folyója, a Brahmaputra fotózása közben jött egy ráeszmélésem. Láttam egy képet, amin egy rizsföldről szivattyúznak éppen vizet, mert nem jött meg a monszun, és azon gondolkoztam, ez a kép a Kiskunságon is készülhetett volna. Amikor egy szigeten először bicikliztem, az volt az érzésem, hogy ez olyan, mint ötszáz éve a Tisza-mente lehetett 

– idézte fel a fotós. Ez volt a képanyag kiindulópontja. Hogyan lehet, hogy mi ennyire eltávolodtunk a folyóvíztől? Indiában mindennapos az emberek kapcsolata a folyóval.

Fotó: Darók József

Azzal, hogy van egy dokumentarista vénám, és fotókon keresztül el tudok mesélni történeteket, szerintem hatásosabban rá tudom irányítani a figyelmet olyan égető problémákra, mint a kiszáradás 

–magyarázta a fotós.

Amikor itt élt, nagyon kötődött a vízhez, de mint mondta, kellett ahhoz India, a nagy utazások, hogy rájöjjön, neki ez milyen fontos. 

Fotó: Darók József

Úgy érzem, közöm van hozzá, rólam is szól ez a történet

 – fogalmazta meg az évekig készült fotóanyagról, amit Nyugat-Európában is láthattak már, és a Washington Post-ban is megjelent.

Március 9-én 15 órakor Balázsy Panna újságíró nyitja meg a kiállítást, majd Balogh Péter geológus beszél a témáról a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában