Szeged

2024.03.21. 19:34

Oktatói alkotásokból nyílt kiállítás - GALÉRIA

Koós Kata

A tanszék csaknem nyolcvan egykori és jelenlegi oktatójának műveivel telt meg a Vinkler és a Fischer Galéria. Fotó: Gémes Sándor

Idővonal címmel nyílt kiállítás az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-művészettörténet tanszék hajdani és jelenlegi oktatóinak műveiből. A csütörtöki tárlatmegnyitón Döbör András, a JGYPK dékánja köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a tanszék 75 éves történetét átfogó kiállítás a kar 150 éves fennállását ünneplő, jubileumi programsorozat része. Hangsúlyozta, hogy a tanszék kettős küldetést teljesít immár hét és fél évtizede kiválóan: egyrészt a pedagógusi, másrészt a képzőművészi utánpótlás biztosítását. 

A csaknem hetven művésztanár alkotásaiból nyílt kiállítást Gyarmati Gabriella, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze nyitotta meg. Beszédében a tárlat sokszínűségét méltatta. 

 

Mindannyian más és más karaktert képviselnek, ez biztosítja a kiállítás szokásosnál vibrálóbb összképét, valamint tökéletesen egyedi és megismételhetetlen hangulatát 

– mondta, majd rámutatott, hogy közismert alkotók és rejtőzködő mesterek, gazdag és sokszínű életművek, folyamatos vizuális kísérletek, rejtett tartalmú, megfejtésre ösztöző, de könnyű olvasatot biztosító alkotások, a technikai tökélyre törekvés, a leleményes anyagkombinációk, a nagy kompozíciók és az apró remekművek is helyet kaptak a kiállításon. 

A tárlatmegnyitó ünnepség keretében felavatták a tanszéki arcképcsarnokot is, amely a Brüsszeli körúti épület főlépcsőjének falán kapott helyet. A tisztelt, nagy elődök immár vigyázó tekintetükkel mutatnak utat és példát a rajzpedagógusok és képzőművészek újabb és újabb generációinak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában