Szegedi hírek

2024.04.04. 12:15

A Rippel-fivérek is a Csonka iskolába látogattak - GALÉRIA

A cirkuszművészet fortélyaiba is belekóstolhattak Rippel Ferenc és Viktor segítségével az SZC Csonka János Technikum diákjai. A Kult Up Egyesület színházi témanapján az iskola 17 termében más-más színházi és drámapedagógiai élmény várt a fiatalokra.

Koós Kata

A diákok óriási lelkesedéssel vetették bele magukat és egymást Rippel Ferenc és Viktor erőpróbáiba. Fotó: Török János

A Kult up akció a Déryné Program keretében 2022 őszén indult, azóta a szegedi Csonka János Technikum volt csütörtökön a 101. oktatási intézmény, ahová a lelkes alkotó- és előadóművészekből, valamint drámapedagógusokból álló csapat házhoz vitte a kultúrát.

Az a missziónk, hogy a diákok belenőjenek a kultúrába, amit színházi témanapokkal viszünk házhoz a középiskolásoknak. A színház különböző művészeti egységeibe láthatnak bele a drámapedagógiai foglalkozások, a performanszok, a tánc, a csapatjáték, a tantermi színház által. Minden résztvevő alkotó számára igazi szerelemprojekt ez a küldetés 

– mondta el lapunknak Németh Jennifer, a szegedi témanap helyszíni vezetője.

A Csonka iskola 350 diákja, a 9-12. évfolyamok minden tanulója részt vehetett a témanap programjain, az osztályok vetésforgó szerűen váltották egymást az összesen 17 tanteremben, amelynek mindegyikében más-más élmény várta a fiatalokat.

Grecsó Zoltán táncművész-koreográfus táncszínházi beavató foglalkozást, a Budapesti Filharmóniai Társaság interaktív klasszikus zenei előadást tartott, de volt improvizációs verseny, zenés költészet, irodalmi show, közösségi társasozás és csapatépítő tréning is. Előadással érkeztek a Győri Nemzeti Színházból, a kaposvári Csiky Gergely Színházból, a szolnoki Szigligeti Színházból, a fővárosi Kolibri Színházból, amelyek után feldolgozó foglalkozásokat kínáltak a diákoknak.

A Rippel-fivérek, Ferenc és Viktor a cirkuszművészetből adott ízelítőt.

Számunkra nagyon fontos, hogy bemutassuk és tovább vigyük a művészeti hagyományunk több ezer éves kulturális értékét, hiszen már négyezer évvel ezelőttről vannak írásos feljegyzések Kínából, hogy különböző zsonglőrök szórakoztatták a közönséget. Nem is beszélve az ókori Rómáról, ahol a cirkuszt és kenyeret mottóval hirdették az igét

 – mondta el lapunknak Rippel Ferenc, hogy miért csatlakoztak testvérével a Kult Up missziójához. 

A fivérek modern kori gladiátorokként köszöntötték a diákokat, akik segítségükkel alapos bemelegítés után az artista- és cirkuszművészet fortélyaiba a gyakorlatban is belekóstolhattak. A kezdeti ódzkodást Rippel Ferenc és Viktor közvetlen és bátorító stílusa gyorsan feloldotta, utána már óriási lelkesedéssel vetették bele magukat és egymást a diákok a különböző erő- és bátorságpróbákba.

Testszobrászok vagyunk, az adott pillanatnak alkotjuk a szobrainkat, ellentétben egy képzőművésszel. A Kult Up-on belül nagyon fontos, hogy a felnövő generációnak betápláljuk a tudatába a művészetünket. Ezek a bemutatók arra is jók, hogy esetleg következő életcélt adjunk

 – fejtette ki Rippel Ferenc.

Nyuzó-Andrássy Adrienn, az SZC Csonka János Technikum nevelési igazgatóhelyettese elmondta, hogy annak ellenére, hogy a Csonka műszaki profilú iskola, arra törekednek, hogy a diákjaik hétköznapi életének része legyen a kultúra.

Igyekszünk minden oldalról művelni őket, mint az ókori görögök. A város adta lehetőségeket mindig kihasználjuk, van színház- és múzeum bérletünk, a könyvtárral nagyon jó a kapcsolatunk, a Szegedi Nemzeti Színház Kooperáló színházpedagógiai alkotótér csapata pedig szinte már hazajár hozzánk

 – részletezte. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában