Szegedi hírek

2024.04.11. 17:25

Pszichiátriára zárták be a Hattyúk tavát - videó, galéria

Egy pszichiátrián élő, skizofrén nő történetévé tette a Szegedi Kortárs Balett a világ legismertebb klasszikus balettjét, a Hattyúk tavát. Az újragondolt, de eredeti Csajkovszkij zenére táncolt balett-thrillert pénteken mutatják be Szegeden, majd európai turnéra indulnak vele.

Timár Kriszta

Történetmesélésben és látványvilágban is erős a Szegedi Kortárs Balett-féle Hattyúk tava-feldolgozás. Fotó: Karnok Csaba

Különleges bemutatót tart pénteken a Szegedi Kortárs Balett a Kisszínházban. A Fekete hattyú című balett-thriller a világ legismertebb klasszikus balett előadásának, a Hattyúk tavának története alapján készült. Echéry-Pataki András igazgató elmondta, az ötlet a társulat belga menedzserétől származik, ő javasolta, hogy ezt a nemzetközi szinten is jól forgalmazható darabot vegyék fel a repertoárba. – Sokat gondolkodtunk rajta, hogyan oldjuk meg, hogy ne klasszikus értelemben mutassuk meg, így született meg ez a sajátos, különleges darab – fogalmazott.

Juronics Tamás koreográfus-rendező arról beszélt a csütörtöki sajtóbemutatón, hogy a 16 tagú társulat számára ez egy speciális feladat volt, hiszen eszköztáruk elsősorban a kortárs és nem a klasszikus baletthez kötődik. – Ezért nem csak formai megoldásokon, hanem tematikán is kellett gondolkodnunk. Új történetet írtam tehát, amelyben egy pszichiátrián lakó lány sorsát követhetjük figyelemmel abban az időszakban, amikor még jelen vannak a régimódi kezelési eljárások, de már próbálkoznak a modern megoldásokkal is az orvosok – beszélt Juronics Tamás a sztoriról. Hozzátette: éppen ezért nem is Hattyúk tava lett a darab címe. Mert bár Csajkovszkij zenéjét meghagyták, hiszen jól szolgálja a modern verzió drámaiságát is, nem akarták, hogy a nézők a cím alapján egy 40 tagú, klasszikus társulattal előadott balettet várjanak.

Az eredeti Hattyúk tavában a főszereplő táncolja Odette-t és Odile-t is, a Szegedi Kortárs Balett előadásában azonban – amelyben egy személy tudatának kettéválását, azaz a skizofréniát mutatják meg – két táncos látható. A varázsló itt főorvos, a herceg egy fiatal orvos, így húzták rá a modern verzióra a klasszikus darab karaktereit. A Fekete hattyú különleges megközelítése mellett színházi történetmesélésben és látványelemekben is erős, így színházi élményt kapnak a darab nézői.

A Fekete hattyú egyébként már most hatalmas siker: sem Szegeden, sem a külföldi turné állomásain nem igazán lehet már rá jegyet kapni. Merthogy rengeteg országba viszi el a Szegedi Kortárs Balett: Belgiumban 7 városban játszák, de mennek vele Franciaországba, Finnországba és Brüsszelbe is. Hazánkban pedig Szeged és a főváros mellett Balatonfüreden lesz belőle még idén előadás. Echéry-Pataki András azt ígérte a szegedieknek, mivel jelenleg minden előadás bérletes, vagyis sokaknak nincs is lehetőségük jegyvásárlásra, megpróbálnak majd bérletszünetes előadást is beiktatni a programba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában