Cukrásztanulók vizsgáztak a mórahalmi szakképző iskolában

2024.06.05. 14:55

A csillogó bonbon rejtélye és a ragadós marcipán - GALÉRIA, VIDEÓ

A mórahalmi Tóth János szakképző iskola cukrász tanulóinak vizsgáján jártunk. Sok süteményt meg kellett kóstolni, de higgyék el, komoly munka ez, aminek rejtelmeibe a vizsgabizottság értékelője, Csanádiné Retkovszki Edit avatott be minket.

Arany T. János

A diákok sorában hordták süteményeiket a háromtagú bizottság elé. A Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium cukrásztanulóinak vizsgájára látogattunk el szerda délelőtt. Fotó: Török János

A konyhában nyolc munkaállomáson feszült munka folyt. A hely szűk, bárhova álltam, valakinek útba voltam. Zavarni nem akartam, nehogy ezen múljon egy főzött krém, vagy a díszítés állaga. A Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium cukrásztanulóinak vizsgájára látogattunk el szerda délelőtt.

Szabó Napsugár leveles vajas tésztát készített, amit tojásfehérjés-diós habbal töltött. Messziről nagyon jól nézett ki, megkóstolni nem volt szabad, míg a bizottság elé nem kerül. 

Kiri Kamilla a marcipánnal küzdött. Az egyik feladat bevont torta méretű lapra kézzel formázott figura kompozíció elkészítése volt. Igen ám, de ha túl hideg a marcipán, majdnem lehetetlen formázni, a konyha melegében pedig olvadni gyorsan kezd, nyúlik és ragad. 

A diákok sorában hordták süteményeiket a háromtagú bizottság elé. Csanádiné Retkovszki Edit értékelő, a Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola tanára közben elmondta, négy úgynevezett termékkosárból kell a diákoknak egy-egy terméket elkészíteni. Ezek többek között az uzsonnasütemények, krémes termékek, hagyományos készítésű torták,  nemzetközi cukrászat, különböző állagú rétegekből álló monodesszertek, vagy különleges táplálkozási igény szerint készülő torták, csokoládé hüvelyes bonbonok, vagy mártott bonbonok, fagylaltok és a díszítés. 

A bizottság kíméletlen, de szakmailag alapos. Kívülállóként is sokat lehet tanulni a cukrászmesterség rejtelmeiről. Az egyébként kiváló mogyorós-karamellás bonbonról például az derült ki, hogy nincs meg a kellő fénye, aminek az lehetett az oka, hogy készítője sokkolta, rendkívül lehűtötte, hogy ki tudja szedni a formából, így a benne lévő kakaó nem érte el a megfelelő hőmérsékletet a megfelelő időpontban. De ha valaki nem kesztyűvel fogja meg a bonbont, akkor meg az ujján lévő zsírtól veszti el csillogását a termék. Akadt sütemény, amin ránézésre kiszúrta a szakember a technológiai hibák tömkelegét. De azt is kiemelte Csanádiné Retkovszki Edit, hogy vannak vizsgázók, akiknek a terméke kifogástalan. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában