Lebontották a Hajós utcai romot

2020.09.12. 11:51

A szemünk előtt pusztult el a régi napsugaras ház – Fotók a bontásról

Évekig nézhettük, ahogy egyre elszomorítóbb állapotba kerül a Hajós utcai napsugaras ház. Szeptember elején lebontották a helyi védettségű épületet, amit hónapok óta kordon vett körül – hogy ennek lesz-e következménye, azt még nem tudni.

Farkas Judit

Szeptember elején lebontották a Hajós és Liszt utca sarkán álló napsugaras házat. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Éveken át nézték a környéken la­­kók, ahogy lepusztul a Hajós és a Liszt utca sarkán a helyi védettség alatt álló napsugaras ház: pénteken lebontották. Az „istenszöm”, a jellegzetes oromdísz már rég eltűnt a homlokzatról, egy ideje kordon jelezte az épület körül, hogy jobb nem megközelíteni.

Június végén a Csongrád Megyei Kormányhivatal úgy tájékoztatta lapunkat az egykor napsugaras ház kapcsán: a meglévő építmények kö­rében a jogszabályban előírt jókarbantartási kötelezettség teljesítését az építésügyi hatóság ellenőrzi, és megtették a szükséges intézkedéseket. Most feltettük a kérdést a kormányhivatalnak: az építésügyi hatóság rendelte-e el a bontást? Amennyiben igen, milyen okból? Lesz-e bármilyen következménye a védett ház pusztulásának a tulajdonosra nézve, aki nem teljesítette a kötelességét?

Tulajdonosok bontottak

A kormányhivataltól újabb részleteket tudtunk meg a ház történetéről. Kiderült, hogy a tulajdonosok 2016-ban veszélyhelyzet elhárítása érdekében elvégzett építési tevékenység tudomásulvételét kérelmezték Szeged címzetes főjegyzőjétől. A tulajdonosok által már el­­végzett bontási munkálatok között az alábbiak szerepeltek: a tetőhéjazat bontása a tető fa­­szerkezetének károsodása miatt, utcai homlokzati tagozatok leverése, a kémények és a veszélyesen leromlott állékonyságú oromfalak bontása.

A mellékelt 2015-ös szakértői vélemény alapján az épület egyes szerkezetei életveszélyes állapotúak, azokat teljesen újra kellene építeni, az épületet az alapozásig vissza kellene bontani. A kérelmet a főjegyző el­­utasította, de az állagromlás okán elvégzett bontási munka miatt az épület a védelem alapját képező építészeti értékét – napsugaras oromzatát – helyreállíthatatlanul elvesztette.

Veszélyes állapot

A hivatal építésügyi hatósága év elején közérdekű bejelentés okán szemlét tartott, és úgynevezett jókarbantartási kötelezettségi eljárást indított. A helyszíni szemle és az eljárás során becsatolt szakvélemény alapján azonban az épület teljes bontását rendelte el a ha­tóság. A szakvélemény szerint az épület összes szerkezete megsemmisült, felújítása nem lehetséges. A jogszabály szerint az építésügyi hatóságnak el kell rendelnie az épület lebontását, ha annak állapota az állékonyságot, az életet és egészséget, a közbiztonságot veszélyezteti.

Nem tudni, lesz-e bírság

Bírság kiszabására ebben az esetben nem a kormányhivatal jogosult. Megtudtuk: Szeged Me­­gyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelete alapján helyi védelem alatt álló objektumokról nyilvántartást kell vezetni, amelyet az önkormányzati főépítész vezet. A helyi védelem alatt álló objektum tulajdonosa, használója kö­­teles a védett építészeti érték eredeti megjelenését megőrizni, rongálódás esetén helyreállítani. Ha nem teszi, településkép-­védelmi bírság kiszabására a település polgármestere rendelkezik hatáskörrel. Feltesszük kérdéseinket az önkormányzatnak, és a későbbiekben visszatérünk a témára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában