Tovább gyűjtenek a munkára

2020.12.23. 16:57

Félúton tart az orgonafelújítás Bordányban

Zajlik a bordányi Szent István király templom 87 esztendős orgonájának a felújítása.

A. T. J.

– 2018 augusztusában, a győri orgona elbontásakor még távlati célnak tűnt, hogy a bedobozolt sípok egyszer a mi templomunkban szólaljanak meg. De az álmok tervekké váltak, a tervek pedig a megvalósulás felé haladnak.

Fontos volt, hogy az ajándékba kapott orgonát úgy építsük fel, hogy közben a jelenlegi hangszerünk értékeit is megmenthessük és templomunk neogótikus stílusába beilleszthessük

– magyarázta Gábor Tamás hitoktató és kántor.

Hangversenyt is rendeztek a bordányi templom orgonájának felújításáért (archív fotó). Fotó: Frank Yvette

December elején a mesterek a több mint 600 sípot kiszedték, portalanították, a hangszert átvizsgálták, a hibákat kijavították, a sípokat visszatették, intonálták és felhangolták. 2021 tavaszára az első ütemben vállalt terveknél várhatóan több valósul meg: a megújult hárommanuálos játszóasztalról lehet majd megszólaltatni a bordányi orgonát, majd beépítik a Győrből érkezett pedált és sípsorokat, valamint elkészül az új orgonaszekrény is.

A támogatást szolgáló, névre szóló sípjegyek a sekrestyében megvásárolhatók.

– Eddig 135 síp talált gazdára, csaknem 2 millió forinttal támogatták a hívek a költségeket. Mindenkit bátorítunk arra, hogy egy-egy síp örökbefogadásával járuljon hozzá az orgona felújításának következő üteméhez – tette hozzá Gábor Tamás.

Ezek is érdekelhetik