Folyamatosan fejlődik a kéthektáros élménybirtok a falu központjában

2021.08.14. 17:25

A Tömörkény-házzal egy álom vált valóra Ásotthalmon – Galéria

Toroczkai László ötéves álma vált valóra a Tömörkény-ház átadásával a közelmúltban. Ásotthalom polgármestere a helyszínen mesélte el, miért volt fontos számára, hogy tégláról téglára, azokat megszámozva Balástyáról Szegedre költözzön az egykori kúria, amiben még Rózsa Sándor betyár­fejedelem is megfordult.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Testet öltött és egyre növekszik Ásotthalom főterén Toroczkai László polgármester álma, a kéthektáros élménybirtok, amit lépésről lépésre, a nyertes pályázati pénzektől függően építenek be.

Az állatsimogató új lakója, Moncsi, a póni békésen falatozott, amíg a polgármesterrel beszélgettünk.

A közlemény

A hivatalos tájékoztatás szerint az önkormányzat tulajdonában lévő Várostanya Településfejlesztő és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 2017 áprilisában 83 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című pályázati kiíráson. A fejlesztés célja a balástyai tanyavilágban, az egykori Szeged Kapitányság Felsőtanyák határában található Steingassner-birtokon álló napsugaras ház mint jelentős kulturális örökség megmentése és bemutathatóvá tétele, továbbá egy olyan kiállítás létrehozása, mely hozzájárul az egykori majorsági gazdaépület építészeti, néprajzi örökségének bemutatása mellett irodalomtörténeti emlékeinek, vonatkozásainak megismertetéséhez is.

 

A kihívások

A hangzatos sajtóközleményből a valóság talajára ránt vissza minket Toroczkai, amikor elmondja, hogy jelenleg szakképzett felszolgálót, turisztikai menedzsert, illetve szakácsokat keresnek, mivel az épületben gasztromúzeum is működik étteremmel, és ezzel egy időben nyitották meg a Délvidéki Ízek Házát.

– Bizony meg kell, hogy mondjam, hiába kínálunk igen jó fizetéseket, nagyon nehéz munkaerőt találni, de nem adjuk föl – mondta a polgármester, majd innentől csak jó dolgokról beszélgettünk.

A valóra vált álom

– Ötéves álmom vált valóra – jelentette ki, ahogy beléptünk a felújított, korhű épületbe.

– A történet azzal kezdődött, hogy ásotthalom két húzóerejeként jelöltem meg polgármesterré választásomkor a mezőgazdasági feldolgozóipart és a turizmust. A turizmus egyik része a természeti környezet, ami a megyében egyedülálló, de országosan nem, így a helyi legendáinkkal tudunk valami többet nyújtani. Rózsa Sándor, az egyik legismertebb magyar betyár legendája kötődik Ásotthalomhoz, itt élt ezen a vidéken. Vele kapcsolatban világos volt számomra, hogy kell még valami ahhoz, hogy vonzó legyen. Olyan épületre volt szükségünk, ahol bizonyítottan járt Rózsa Sándor. Ilyen Ásotthalmon és környékén nincs. Beszélgettem erről Fogas Ottóval, a szegedi múzeum igazgatójával, és mondta, hogy épp megtalálták a Tömörkény-házat, Tömörkény István, a szegedi tanyavilág legjobb ismerőjének családi kúriáját, ami nem a történelmi Szeged-Alsótanyán állt, ahol most mi vagyunk, hanem Szeged-Felsőtanyán, a mai Balástya területén.

A költöztetés

– Mondtam, neki, hogy ez nagyon jó, csak nem itt van. Először abban kezdtem gondolkodni, hogy majd innen visszük a turistákat, de ahhoz azért messze volt. Elmentem Balástyára, megismerkedtem a tulajdonosokkal, sokat beszélgettem a balástyai polgármesterrel is, és kiderült, hogy meg tudjuk vásárolni. Megvettük, és mint egy skanzent, tégláról téglára elhoztuk az épületet, amivel ötéves álom vált valóra rengeteg munka, küszködés, engedély és papírmunka után.

A novellák

– Az épület az eredeti helyén majdnem megközelíthetetlen volt és néhány éven belül az enyészeté lett volna. Ezt fontos kiemelni, mert nyilván Balástyáról azért kaptunk olyan kritikát, hogy mi elhozzuk ezt az éppen felfedezett kincset, de ez ott elpusztult volna. Így viszont megmentettük az utókor számára – magyarázta Toroczkai. Arra a kérdésünkre, hogy mi köti az épületet a betyárfejedelemhez, azt mondta, hogy ennél jobban bizonyítható történet kevés van, ugyanis Tömörkény két novellájában is ír Rózsa Sándor látogatásáról.

A szakmai szempontok

Az épületet így mutatta be a polgármester: – Ez nem akármilyen tanya, az átlagosnál nagyobb, hatalmas pincével. Abból a szempontból is egyedi, hogy ez egy úri tanyának, kúriának számított. Ami nagyon fontos, hogy ez teljesen autentikus, a Móra Ferenc Múzeum szakemberei is folyamatosan nyomon követték az építkezést szakmai szemmel – mondta.

A jövő

Toroczkai turisztikai elképzelésének része, hogy a Tömörkény-ház is három részből áll.

– Van benne egy múzeum, egy modern, interaktív bemutatóterem és szórakoztató elem. Az első helyiségben látható, hogy nézhetett ki a szoba, amelyben a Tömörkény család élt, az épület túlsó részében Tömörkény-novellákat hallgathatunk meg Oszter Sándor előadásában, az igazi turisztikai vonzerő és különlegesség pedig a pincében található, ahol majd egy korabeli, korhű és autentikus étterem, gasztromúzeum működik majd a közeljövőben, ahol csak korabeli ételek és italok készülnek majd, de még az étkészlet és a felszolgálók ruhája is korhű lesz. Egyelőre a munkatársakkal vagyunk meglőve, keressük a szakképzett embereket – árulta el a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában