A makói színészdíj idén húsz esztendős

2021.10.24. 18:16

Básti Juli megkapta a Páger-gyűrűt – Fotók

A szokásos év eleji időpontban a járványhelyzet miatt nem tarthatták meg az ünnepséget, ezért október 24-én adták át Makón a város szülöttéről elnevezett Páger-díjat a Hagymaházban. Az idei kitüntetett Básti Juli, Kossuth-díjas színművésznő.

Szabó Imre

– Számomra ez nagyon nagy megtiszteltetés, a gyűrűt nagy becsben fogom tartani – mondta Básti Juli a Páger Antalról elnevezett színészdíjról, amelyet vasárnap délután a makói Hagymaházban adott át neki Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere.

A makói színészdíj, amelyet civilek javaslatára alapítottak a Maros-parti városban, idén éppen húszéves, és ennyi idő alatt rangos elismeréssé vált. Mint közismert, egy pecsétgyűrű jelképezi, amely Téni bácsi kedvenc ékszerének pontos mása. Ezt a család hozzájárulásával készítteti el az ön kormányzat évről évre.

Hűség a hivatáshoz

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

Ezúttal is a szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – javaslata alapján döntött az odaítélésről a képviselő-testület.

Mint elhangzott, azért Básti Juli kapta, mert érzelmes, szenvedéllyel teli színészegyéniség, soha nem lehetett beskatulyázni, minden alakítása egyedi. Emellett értékelték pályája gazdagságát, és azt, hogy soha nem sztárként viselkedik, őrzi hivatásának méltóságát.

Básti Juli meghatottan vette át az aranygyűrűt. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A színház az élete

Életrajza szerint Básti Juli Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa színművészek gyermeke. A színház mindig természetes közeg volt számára, gyakran járt be édesanyjával munkahelyére, a Nemzeti Színházba. Érettségi után végül mégis úgy határozott, hogy felvételizik a színművészeti főiskolára, ahol Major Tamás és Székely Gábor tanítványaként végzett.

1980-ban friss diplomával a kezében a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, majd 1984-től a budapesti Katona József Színház, 2003-tól 2015-ig a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. 2015-ben csatlakozott a Centrál Színházhoz. Játéka nyomán tragikus sorsú hősnők és groteszk, eltorzult karakterfigurák is megelevenedtek.

Munkáját egyebek közt Kossuth-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével ismerték el.

Varázslatot teremtett

A díjátadót követő beszélgetés során kiderült, édesapja nem akarta, hogy ezt a pályát válassza. Féltette, mondván, hogy kevés szerepet írnak nőkre és a színésznőket egyébként is elnyomják.

A sors iróniája, hogy Básti Lajos nem láthatta színpadon a lányát, akkor temették, amikor a vizsgaelőadása volt. Básti Lajos egyébként nagy tisztelője volt Págernek. Nem sokkal a hazatérése után elterjedt az a szóbeszéd, hogy ők ketten összepofozkodtak. Ebből természetesen egy szó sem volt igaz, de hogy ezt cáfolni tudják, végigjárták a főváros szinte minden kávéházát, beülve egy kis kávézásra, hogy lássa mindenki, jóban vannak.

– Ez egy igazán szép kollegiális gesztus volt – mondta Básti Juli, miután a sztorit elmesélte. Ő maga azonban sosem találkozott Págerrel, csak színházban, illetve filmen látta.

– A színháztörténet kiemelkedő alakja. Beleszólt az emberek lelkébe, varázslatot teremtett, alakításai ma sem porosak. A róla elnevezett díj terhet rak az ember vállára és kötelez – értékelt a művésznő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában