a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány közös programja

2021.10.11. 19:44

Dante köztünk él, mondanivalója pedig mai napig aktuális

A hétszáz éve elhunyt költőóriás, Dante Alighieri emlékére a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány által szervezett programsorozat szegedi megnyitóján az Isteni színjátékról Géczi János költő, képzőművész, Nátyi Róbert művészettörténész és Pál József irodalomtörténész beszélgettek hétfőn.

Varga Lilla

Fotó: Kuklis István

Az eseményen Nátyi Róbert művészettörténész nyitotta meg Géczi János kiállítását, amely három hétig tekinthető meg a Tiszatáj Szalonban.

A megnyitón kiemelték, hogy Dante él, itt van közöttünk és semmit sem változott hétszáz év alatt, a mai napig aktuális az üzenete, amit az emberről mondott. Egyetemes a mondanivalója, hiszen mélyen az emberi lényegről szólt és szól napjainkban is.

Az eseményen elhangzott, hogy a Magyar Tudományos Akadémia, a Szent István Tudományos Akadémia, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Római Magyar Akadémiával közösen nagyszabású, egymáshoz kapcsolódó nemzetközi konferenciákat rendeznek Szegeden, november 16–17-én.

A képzőművészeti programok közül kiemelkedik az a kiállítás, amelyen ötven magyar művész Dantéval „közösen” alkotott művét mutatják be, Szegeden, Budapesten és Rómán kívül, Dunaszerdahelyen, Szentendrén és várhatóan további városokban. Bemutatják majd Sárkány Győző Végtelen színjáték című kiállítását és az abból készült albumot is. Valamint a szegedi szimfonikusok közreműködésével bemutatják a magyar zenei hagyományban élő Dantét és Tóth Péter a költő szövegére írt művét, a Divino Infernót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában