Mellény mögötti értékek

2021.10.21. 20:13

Vasárnap nyílik a Láthatóság című kiállítás

T. Sz.

Forrás: Tornyai János Múzeum

Vajon alkotói szándék, hogy a néző szinte ott érzi magát a megfestett figurák között, mintha egy lenne közülük? Saját szociális érzékenységét közvetítve kínál a művész azonosulási lehetőséget? A stilizált környezettel még láthatóbbá teszi a láthatatlanokat, megtisztelve őket azzal, hogy a fókuszt csakis rájuk irányítja?

Szabó Franciska Láthatóság című, vasárnap délben az Alföldi Galériában nyíló kiállításán a fiatal festőtől talán személyesen is választ kaphatunk a képei láttán felötlő megannyi kérdésre.

 

Fotó: Tornyai János Múzeum

Különböző méretű és technikával készült munkáin ugyanis a neonsárga láthatósági mellény adja a közös jelképrendszert, megmutatva az alkotó mély szociális érzékenységét. A csütörtök kora délutáni sajtóbejáráson Képiró Ágnes művészettörténész, a tárlat rendezője elmondta, a téma jól felismerhető, hiszen valamennyi munkán látható a főként közmunkásokat megkülönböztető mellény. Őket sokszor névtelenségükből csupán az élénk színű ruhadarab emeli ki. Egy olyan profi alkotóról beszélünk, aki a fényvisszaverő mellény színeit úgy kísérletezte ki, hogy teljesen valóságszerűnek hat ábrázolásain. A közel száz bemutatott művészi munka némelyike most látható először kiállításon.

A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíját elnyert alkotó kiállítását vasárnap Mucsi Emese művészettörténész nyitja meg, a tárlat a következő év elejéig tekinthető meg a Kossuth téri kiállítóhely Szőnyi utcai szárnyában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában