Valahol Európában gyerekszemmel

2022.03.08. 16:30

Musical-előadásra készül a Liszt-iskola Vásárhelyen

A Valahol Európában című musical előadására készül a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Iskolája. A bizalom, az összefogás ereje pedig nem csupán a történetben jelenik meg.

T. Sz.

Majdnem harmincéves hagyományként minden negyedik évben nagyot vállal a vásárhelyi Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Iskolája: színházi bemutatóval készülnek a nagyközönségnek a művelődési központban. Az idei tanévben a Valahol Európában című musicalt választották; két szereposztásban adják elő március 11. és 26. között.

 

– Bele kell adni apait-anyait – vágta rá egyből a negyedikes Somogyi Dani arra a kérdésre, mi munkált bennük az elmúlt hónapok próbáin. Emma, Panka, Zsófi, illetve a már végzős Botond és Ádám sokat tanult inspirációról, barátságról, tapintatról, a kommunikáció árnyalatairól, csapatról, és arról, a személyes vélemény és szándék mivé formálhat egy közösséget és egy előadást. Ahogy mondták: hatalmas élményük, hogy a rendező, a koreográfus és a többi pedagógus nyitottan fogadták a diákok véleményét. Saját egyéniségükkel, elképzeléseik­kel formálhatták a szerepet és az egész darabot. Számít, mit tesznek és mondanak, ez a tapasztalat pedig elkíséri őket. A személyiség erejét kellően igazolja, hogy bár ugyanazt a történetet adják elő, egyazon koreográfiával mindkét szereposztásban, mégis más elő­adás születik – tette hozzá már Vargáné Dezső Zsuzsanna, a produkció rendezője. 

 

Hangsúlyozta, hogy azonos karakterek kiválasztásával teremtették meg az alapot, hogy a gyerekek kiegészítsék egymást a történetben. Családias légkör alakult ki, az idősebbek támogatták a kisebbeket. 

 

– Először is megnéztük közösen a Valahol Európában filmet, átbeszéltük a látottakat, majd áthelyeztük a történetet kicsit a mai korba, hogy megkönnyítsük az azonosulást. Így mélyítettük el az élményt. Ahogy haladtunk a próbákkal, a gyerekekben is fokozatosan egységesedett a kép. Mindvégig önfegyelem, koncentráció és türelem kellett.

 

Az iskola majdnem száz diákja szerepel az előadásban. A tavaly májusban indított közös munkát nyolc pedagógus és Nemes Roland koreográfus segíti. A musical üzenetéről Magyar Andrea igazgató úgy fogalmazott: az összefogás, a bizalom, egymás támogatása, a művészet, a zene ereje összehozza az embereket, és ez segít túlélni a nehéz időket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában