Helyi kultúra

2022.06.02. 13:48

Kiállítást rendez a pedagógusklub

Az óvodától a középiskoláig mutatja be szinte egy évszázadon keresztül a gyerekek életét a nyugdíjas pedagógusok által szervezett tárlat. A kiállítás „hozott anyagból” készült, az egykori tanárok, tanítók minden egyes emléket a saját gyűjteményükből szedtek elő.

Majzik Attila

Közel száz év történetét meséli el a kiállítás. Fotó: Majzik Attila

Kiállításunk a Csongrádi Pedagógus Nyugdíjas Klub tagjainak tulajdonában lévő, közgyűjteményben nem található, a pedagógusi munkával kapcsolatos dokumentumokon, tárgyakon keresztül eleveníti meg a magyar pedagógia és a csongrádi iskolák múltjának egy kis szeletét. Az itt kiállított anyag leginkább a klubtagok aktív pedagógiai munkájának időszakát öleli fel, de mellette megtalálhatóak a családtagok időnként sokkal régebbi időkbe nyúló dokumentumai, ereklyéi is – beszélt a készülő kiállításról Diószegi Franciska nyugdíjas pedagógus. 

A „Régi iskolai emlékeink” című tárlaton külön standot kaptak az óvodai élet emlékei, az általános iskola alsó és felső tagozata, valamint a középiskola is. Megelevenednek előttünk a színes óvodai élet dokumentumai, Csongrád iskoláinak régi épületei, tantestületei, a kisdobos-úttörő élettel kapcsolatos relikviák, régi diplomák, oklevelek, szemléltetőeszközök. 

Emlékek, érzelmek, történetek kapcsolódnak egy-egy fotóhoz, könyvhöz, folyóirathoz, tárgyhoz. Itt minden tárgynak, dokumentumnak színe, „szaga”, jelentése van. Köszönet azoknak a kollégáknak, akik a saját emlékeik feltárásával és közrebocsátásával bővítették a kiállítás anyagát, és a lelkes csapatnak, amely a gyűjtött anyagból egy hasznos, értékes, esetenként különlegességeket bemutató kiállítást hozott létre. Abban a reményben ajánljuk látogatóink, fiatal kollégáink és a diákok figyelmébe kiállításunkat, hogy legalább annyi örömüket leljék a régmúlt oktatásával kapcsolatos anyagok tanulmányozásával, mint amilyen örömmel készítettük mi, nyugdíjas pedagógusok – ajánlotta a tárlatot Diószegi Franciska. 

A „Régi iskolai emlékeink” című kiállítás június 2-án, csütörtökön 17 órakor nyílik meg és június 7-ig látogatható a művelődési központ földszinti konferenciatermében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában