Szentes

2022.06.15. 11:30

Névadóra vár még mindig a könyvtár

Áprilisban már közel járt ahhoz a Szentes Városi Könyvtár, hogy új nevet kapjon: az ügy a testület elé is került, de az utolsó pillanatban mégis levették a napirendről. Azóta egy internetes kérdőíven keresztül szondázták a közvéleményt, vajon milyen nevet tudnának elképzelni a városi bibliotékának. A szavazás ugyan már lezárult, az eredményt azonban sem menet közben, sem azóta nem lehet tudni.

Majzik Attila

Egyelőre nem tudni, milyen nevet visel majd az intézmény. Fotó: Majzik Attila

A városi könyvtár vezetése már évek óta szeretné, hogy az intézmény egy olyan személy nevét vegye fel, aki Szenteshez és az irodalomhoz egyaránt kö­tődik. Hosszas mérlegelés és egyeztetés után a szakemberek arra jutottak, hogy a 2000-ben elhunyt, szentesi születésű nyelvészprofesszor, Nyíri Antal legyen a könyvtár névadója. Ugyan a nyelvész a középiskola után távolabb került Szentestől, továbbra is szoros kapcsolatot ápolt szülővárosával, oktatói tevékenysége során minden alkalmat megragadott Szentes népnyelvének bemutatására. Mint fia fogalmazott, Nyíri Antal „egész életében szentesi polgár maradt”. 

Az ügy áprilisban került volna a képviselő-testület elé: az előterjesztésben az indoklás mellett Nyíri Zsolt, a nyelvészprofesszor fiának beleegyező nyilatkozata és Tánczos Roland, a szentesi levéltár főlevéltárosának támogató dokumentuma is szerepelt. 

A „Szentes Városi Könyvtár elnevezése és alapító okiratának módosítása” tárgyú előterjesztést azonban Szabó Zoltán polgármester visszavonta. Indoklása szerint újabb elképzelések merültek fel a könyvtár nevével kapcsolatban, Szentes lakossága pedig kérdőíven nyilatkozhat majd az elnevezésről. 

Ez a bizonyos kérdőív június 3-án délután jelent meg az egyik városi közösségi oldalon, szavazni pedig egy hétig lehetett. A lehetséges névadók között szerepelt a könyvtár által javasolt Nyíri professzor, mellette pedig Majtényiné Túri Katalinra, a városi könyvtár 1982 és 1993 közötti igazgatójára, két földbirtokosra, Johann Georg Harruckern báróra és fiára, Franz Harruckern báróra, vagy Bácskai Mihályra, a helyi gimnázium irodalmi-drámai tagozatának elindítójára lehetett voksolni. 

A szavazás során számos visszásság is felmerült: egyrészt egy személy akár több szavazatot is leadhatott, másrészt sem a szavazat leadása után, sem pedig a kérdőív lejárta után nem volt ismert az eredmény. Emellett azt sem lehet tudni, hányan éltek a véleménynyilvánítás jogával, mennyire reprezentatív az általuk képviselt vélemény. 

Mint Szekeres-Dancsó Mónikától, az intézmény igazgatójától megtudtuk, a szavazás végeredményét egyelőre még velük sem közölték, arról várhatóan a héten kaphatnak tájékoztatást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában