Helyi kultúra

2022.07.05. 20:40

A bohémek világában kalandoztak Temesi Máriával

Koós Kata

Szeged 2022.07.05. SZTE Bartók Béla zeneközpont Puccini: Bohémélet, Temesi Mária előadása Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Fotó: TOROK JANOS

Vidám hanulatú, zenetörténeti érdekességekben bővelkedő előadást tartott Temesi Mária, Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő kedden az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar 17. Szegedi Nyári Akadémiája keretében. A téma Puccini Bohémélete volt, amely opera elmondása alapján már gyermekkorában elvarázsolta a magánének tanszék tanszékvezetőjét. Nemcsak a mű, de a szerző életének érdekességeit is megosztotta közönségével. 

A résztvevő zeneművészek és operabarátok megtudhatták például, hogy Puccini dédapja zenekarában Paganini volt az első hegedűs. Emellett, hogy többek között a Tosca, a Pillangókisasszony és a Turandot szerzőjéért bolondultak a nők. Továbbá, hogy a gyengébbik nem mellett nagy szenvedélye volt a szivar, a cigaretta, a vadászat és a kor legfejlettebb technikai vívmányának számító automobil. 

Az előadás résztvevői beleshettek egykori lakóházába, sőt vezetés közben készült képet is megtekinthettek Pucciniről. Temesi Mária ugyanis gazdag illusztrációs, kép- és videóanyaggal színesítette előadását. A hallgatók részleteket láthattak a 2008-as Bohémélet filmből is, amelyben Mimi szerepét  Anna Netrebko, szerelmét, Rodolfot pedig Rolando Villazón alakította. 

Temesi Mária kilenc esztendeje népszerűsíti az opera műfaját országszerte, sőt határainkon túli magyarlakta településeken is a Magyar Állami Operaház opera nagyköveteként. Olyan gyöngyszemekről oszt meg érdekességeket Puccini Bohémélete mellett, mint Mozart Figaro házassága, Verdi Traviatája vagy Donizetti Szerelmi bájitala. 

A BBMK Nyári Akadémiájának keretében szerdán szintén különleges előadással várják a zenebarátokat. 15 órától a Liszt Ferenc teremben Mucsi Gergő a xilofonok rejtélyes fejlődéstörténetében kalauzolja majd hallgatóságát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában