Csongrád-Csanád megye

2022.07.13. 14:00

Hírét viszik a Dél-Alföldnek

Hollandiában már bemutatkoztak, Franciaországban pedig a héten képviselik hazánkat a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai. A vakáció is versenyekkel és fesztiválokkal telik számukra, a nyarat pedig egy hatalmas tánctáborral zárják majd le Ágotafalván.

Kiss Anna

Hollandiában, az 55. Op Roakeldais Fesztiválon is bemutatkozott a Tiszavirág Néptáncegyesület. Fotó: Hans-Peter Cordes

Bár a tanévet lezárták egy igen látványos és emlékezetes gálával a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai, megállás nyáron sincs számukra, hiszen itthon és külföldön is népszerű a deszki, szegedi és röszkei táncosokból álló csapat. 

Már a Szegedi Nemzeti Színházban megtartott évzáró másnapján repülőre ültek az ifjúsági és a felnőtt csoport tagjai a Juhász Zenekarral, és Hollandiába, azonban belül pedig Warffumba utaztak. Meghívást kaptak ugyanis az 55. Op Roakeldais fesztiválra, ahol a Dél-Alföldet képviselték.

Franciaország, India, Ecuador, Románia, a Chile szigetei és Kenya táncosai mellett mi is jelen lehettünk a fesztiválon, amely a béke szigetét jelentette. A tánc és a zene mindennél alkalmasabb arra, hogy nyitottá tegyen minket egymás felé, hogy tiszteljük egymást és egymás kultúráját. Az utolsó napon mindegyik csapat népviseletet cserélt, egymás ruháit öltöttük magunkra. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, a szervezők pedig olyannyira elégedettek voltak a táncosainkkal, hogy újabb meghívást kaptunk tőlük – mondta el lapunknak Tóth Gábor, a Tiszavirág Néptáncegyesület vezetője.

A hazatérés után sem volt sok pihenő, másnap már a Szegedi Szabadtéri Játékok idei első előadására készültek a néptáncosok, akik meghívást kaptak a Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című darab rendezőitől, Zs. Vincze Zsuzsától és Zsuráfszky Zoltántól. Így a közönség a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei mellett mintegy 60 tiszavirágost is láthatott a Dóm téri színpadon. Tóth Gábor szerint egy csodálatos közösségnek és darabnak lehettek a részesei, életre szóló élmenyeket szereztek a táncosok.

Fotó: Hans-Peter Cordes

Ezt követően rögtön elkezdődött az ifjúsági csoportunk felkészülése a XIII. Martin György Néptáncfesztiválra, amelyen két produkcióval, gömöri táncokkal és méhkeréki férfitáncokkal szerepeltünk. Előbbit Husveth Csaba és Horváth Judit, míg utóbbi Juhász Zsolt, Németh Antal és Juhász András állította össze – részletezte. 

A szegedi fesztiválon Kormányos Viktor énekteljesítményéért különdíjban részesült, Juhász Zsolt koreográfiai nívódíjat kapott, míg a Tiszavirág Néptáncegyesület a második legmagasabb értékű Együttesi Nívódíjat érdemelte ki.

Eközben a héten, egészen vasárnapig Franciaországban, a Folklórfesztiválok Szövetsége (CIOFF) rendezvényén képviseli hazánkat az egyesület deszki Cibere és szegedi Felleghajtók csoportja. Tóth Gábor kiemelte, büszkék arra is, hogy júniusban Szarvason, a Gyermek Néptáncosok XV. Országos Szólótánc Fesztiválján Monoczki Áron elnyerte az Országos Kisbokrétás Táncos, Tóth Róza Emma pedig megkapta a Országos Pántlikás Táncos címet, valamit Róza a legkiemelkedőbb női táncos elismerést is kiérdemelte.

A tiszavirágosok a nyarat augusztusban Ágotafalván zárják majd egy tánctáborral, amelyen 180 táncos, koreográfus, alkotó, vendégoktató vesz részt. A táborban az ifisták és a felnőttek már az októberi Néptáncosok Országos Bemutató Színpadára, vagyis a táncosok minősítő fesztiváljára készülnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában