Helyi kultúra

2022.07.31. 12:51

Minden eddiginél nagyobb családi napot szerveztek - Galéria

Az újszegedi Eko-parkba hívta vasárnap a koraszülött és nem koraszülött gyermekeket nevelő családokat a 10 éves Korábban Érkeztem Alapítvány. A rendezvényen az anyatejes táplálás jelentőségére is felhívták a figyelmet. A közös ebéd után sütizéssel ünnepelték a Rádi Kata által alapított közösséget.

Kiss Anna

Fotó: Sandor Judit

Felsorolni is nehéz a változatos programot: ugrálóvárak, népi fajátékok, kézműves foglalkozások, arcfestés, célba lövés, rodeóbika, evezőpad, babamasszázs, hordozási tanácsadás, hangtálak, péksütemények és gyümölcslevek várták a családokat. Két év kihagyás után mert nagyot álmodni a 10 éves Korábban Érkeztem Alapítvány. Vasárnap minden eddiginél nagyobb családi napot szerveztek az Eko-parkban Újszegeden, ahova Vajda Attila olimpiai bajnok kenust és Kiss Gergely olimpikon birkózót is meghívták.

Rádi Kata, az alapítvány vezetője és alapítója lapunknak elmondta, szükség van arra, hogy ország-világ előtt hangsúlyozzák, a koraszülöttek közösségében mindenkinek helye van. Arra emlékeztetett, hazánkban minden tizedik gyermek korábban érkezik, és bár sokfélék, mindannyian más nehézséggel küzdenek, mégis van bennük közös. Az alapítvány vezetője hozzátette, a koraszülött gyermek gondozása, nevelése során rengeteg mérföldkő van, és minden ilyen mérföldkő kételyeket, nehézségeket okoz a szülőknek. Nem tudják, hogy a gyermek képes lesz-e megfelelően szocializálódni, a szülők és az intézmény elvárásainak megfelelően teljesíteni az iskolában, vagy egyáltalán tud-e majd járni, beszélni a csemete. Hangsúlyozta, éppen ezért jó, hogy létezik egy olyan közösség, amely kérdések nélkül is segít, ha nehezebb ponthoz érkezik a szülő, és amelynek tagjaitól bátran lehet kérdezni, mert mindannyian végigjárták már ezt az utat.

Rádi Kata leszögezte, azért fontos az integráció és az olyan programok, mint a vasárnapi, hogy a szülők elhiggyék, az ő koraszülött gyermekük értékes tagja a társadalomnak, melyben mindenkinek megvan a maga helye, csak meg kell találni azt.

A koraszülött és nem koraszülött családok közös rendezvényén az augusztus elsejei anyatejes táplálás világnapja alkalmából sétát is tartottak, amellyel a szoptatás jelentőségére hívták fel a figyelmet. A séta után Baloghné Fűrész Veronika városi vezető védőnő arra emlékeztetett, a WHO és az UNICEF már 1990-ben arra kérték állásfoglalásukban a világ országait, gondoskodjanak arról, hogy az édesanyák a születést követő 4-6 hónapban anyatejjel táplálhassák a gyermekeiket. Bár a világ változik és folyamatosan próbálnak alternatívákat mutatni a táplálás kapcsán, de az anyatejnél nincs jobb alternatíva — fogalmazott a védőnő. Hangsúlyozta, a koraszülöttek számára különösen fontos, hogy anyatejes táplálásban részesüljenek. Hangsúlyozta, Szegeden az anyatejgyűjtő állomáson folyamatosan biztosítják az anyatej pótlását, valamint a koraszülött osztály számára is segítséget nyújtanak a korábban érkezett csecsemők táplálásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában