Bekerült Európa legjobb 6 projektje közé

2022.08.23. 16:36

Kézműves műhelyegyüttessel gyarapodtak a szerbek - galéria

A régi paraszti családok életében jelenlévő mesterségeket sajátíthatják el a szerb intézménybe járó gyerekek Deszken, miután a "Bánát" Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület bővíteni tudta központját egy sikeres pályázatból. Projektjüket Európa legjobb hatja közé választották, de akár még a dobogó legfelső fokán is végezhetnek.

Kiss Anna

Megtanítják a hagyományos népi mesterségeket a fiataloknak Deszken. Fotó: Karnok Csaba

Mintegy 200 négyzetméteres kézműves műhelyegyüttessel bővült a deszki "Bánát" Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület Szent Száva Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központja. A határon átnyúló pályázati  konstrukcióban elkészült fejlesztést kedden adták ünnepélyesen. Az eseményen Brczán Krisztifor, az egyesület elnöke elmondta, kinőtték a meglévő épületet, ezért volt szükséges bővíteni azt, céljuk ugyanis az, hogy az intézmény óvodásai és iskolásai megismerjék és megtanulják azokat a mesterségeket, amelyek régen jelen voltak a paraszti családok életében. Megjegyezte, a kutatások szerint 100-105 ilyen mesterség is volt.

Hozzátette, a kézművesség már most is része az oktatásuknak, az iskolások és az óvodások órarendjének is része, azonban most a sikeres pályázatból kibővítik ezt a rendszert. A szálas anyagoktól a fáig, a gyöngytől az agyagig és a nemezig, a vesszőtől a mézig és a kukoricáig számos alapanyaggal dolgozhatnak a műhelymunkák keretében, amelyek között a citerakészítés is helyet kap.

Kiemelte, jelenlegi projektjük bekerült Európa legjobb 6 projektje közé, ezért most egy bemutató programot kell összeállítaniuk, amelyet október 27-én ismertetnek Brüsszelben 100 politikus és 100 vállalkozó előtt, akik voksolhatnak majd rájuk, valamint közönségszavazás is lesz a közösségi oldalon, így akár Európa legjobbjává is válhatnak.

A deszki "Bánát" Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület közös, 2022 végéig futó projektjének célja egyébként az, hogy a népi kultúrára épülő turisztikai értékkel bíró programok sorát bővítsék. Továbbá céljuk az is, hogy a kézművességet határon átnyúló örökség-turisztikai szolgáltatássá fejlesszék. Tapasztalataik szerint a népművészet és népi kultúra iránt van érdeklődés, ezek elemei és fajtái turisztikailag értékesek és érdekesek, van vonzerejük.

Éppen ezért már megvan a következő tervük is, egy élő hagyományokat bemutató múzeumot szeretnének létrehozni a deszki központtal szemben a környezettudatos nevelés jegyében. Például az élő, kézzel történő aratás is látható lenne ott, ez már most is működik a tankertjükben, idén például a zabot is kézzel aratták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában