Szeged

2022.09.15. 20:15

A természet ihlette alkotásaikat - Galéria

Öt ország húsz képzőművésze vett részt a nyáron a 32. Plein Air – Csongrádi Nemzetközi Alkotótelepen.

delmagyar.hu

Felszabadultság és öröm sugárzik az alkotásokból. Fotó: Karnok Csaba

 A természetben készült, azáltal ihletett alkotások válogatásából csütörtökön nyílt kiállítás az SZTE JGYPK Rajz tanszékének Brüsszeli körúti épületében. A tárlatot Váraljai Anna művészettörténész nyitotta meg, aki üdvösnek minősítette, hogy míg a pandémia időszakában zömmel digitális grafikákat készítettek az alkotók, immár visszatértek az ecsethez és a festékhez. Ahogy fogalmazott, a művekből sugárzik a felszabadultság, a vagányság és az öröm. 

A művészettörténész kiemelte, bár húsz különböző alkotó, eltérő személyiség és formanyelv jelenik meg a kiállításon, mégis megállapítható egy közös szál, amely összefűzi a műveket. Ez pedig a természet. 

Olyan, mintha a modernizmus vezérfonala párhuzamba állítható lenne azzal, ahogyan az ember belemerészkedik a természetbe és kimegy a festővászonnal. A csongrádi művésztelep fő gondolata is az, hogy szakadjunk ki a műteremből, a hétköznapi iramból. Jól érezhető, hogy a természeti környezetben felszabadultabban nyúlnak az ecsethez a művészek, és olyan érzelmeket hoz ki belőlük, amelyeket a hétköznapi életritmus vagy a munkahelyi környezet nem biztos, hogy elősegít

 – mondta Váraljai Anna. 

A kiállítás október 9-ig látogatható a tanszék nyitva tartási idejében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában