Szegedi hírek

2022.09.28. 12:06

Kerek születésnapot ünnepel a Somogyi-könyvtár

Kulturális csemegék sokaságával ünnepli az Országos Könyvtári Napokat a Somogyi-könyvtár közössége. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas programokat kínálnak, nagy nevű írók és vérpezsdítő játékok várják a közönséget.

Koós Kata

Olyan színes lesz az október a Somogyi-könyvtárban, akár az őszi falevelek – jelentette be Sikaláné Sánta Ildikó igazgató. Fotó: Sándor Judit/MW

Éppen hetven évvel ezelőtt rendelkezett egy minisztertanácsi rendelet a megyei könyvtárak létrehozásáról, így idén 70. születésnapjukat ünneplik országszerte a közgyűjtemények. Sikaláné Sánta Ildikó igazgató elmondta, a Somogyi-könyvtár az ünnep apropóján 70kedünk címmel különleges programokat rendez október 3-án, hétfőn. Reggel fél 8 és fél 9 között a kerékpárosokat várják könyves reggelire, amely során 70 ajándékkötet talál gazdára. Aznap minden 70. olvasónak szintén ajándékkal kedveskednek. 

Andóczi Balogh Éva PR-munkatárs arról tájékoztatott, hogy az Országos Könyvtári Napok programjai idén az esélyek és jogok köré szerveződnek. A Somogyi-könyvtár is ennek a tematikának mentén hívta meg illusztris vendégeit. Október folyamán könyvbemutatók, művészeti programok, múltidéző játékok és bábszínházi előadás várja az érdeklődőket. A hónap első felében könyvbemutatót tart Dobray Sarolta és Karafiáth Orsolya, előadást Csupor Dezső, író-olvasó találkozóra várja az ifjakat Hartay Csaba. A hónap végén a szegedi és szegedi kötődésű írók mutatkoznak be legújabb köteteikkel: Diószegi Szabó Pál, Bátyi Zoltán, Bene Zoltán és Darvasi László. 

Fotó: Sándor Judit/MW

Október 9-én, vasárnap is nyitva tart majd a központi könyvtár, ahol totóval, könyves börzével, társas és nyereményjátékokkal várják a látogatókat. 

A gyerekkönyvtár programjairól Kosztolányi-Németh Marianna számolt be, ott a programok a 100 éve született Bálint Ágnes köré szerveződnek majd. Alsós általános iskolásoknak és felsősöknek külön-külön nyomozós játékkal készülnek, sőt a könyvtár falai közül kilépve október 7-én és 8-án kincskeresésre invitálják az ifjúságot az újszegedi Ligetbe. A játékokat teljesítő gyerekeknek az október 9-i Könyves Vasárnapon bábelőadással kedveskednek, Benedek Elek A kerek kő című meséjét tekinthetik meg a Truffaldino Bábszínház előadásában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában