Emléket őriz

2022.10.13. 17:49

A szivar, a gingko és a császár kertje

Felavatták a Kerámia Ligetet Vásárhelyen.

Tábori Szilvia

Vásárhely egyik éke: ligetes udvar a Nemzetközi Kerámia Központban. Fotó: Tábori Szilvia

A töredezett beton flaszterből szinte kitörnek azok a fák, amelyeket egykor az intézményért sok gesztust tett vásárhelyiek, köztük Rapcsák András, Csorba Mihály, Almási István és Dömötör János emlékét őrzik. Csütörtökön felavatták a Kerámia Ligetet Vásárhelyen. 

A kopár, traktorgumikkal és fatuskókkal telepakolt hajdani udvar ma a vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ ligetes, emlékfákkal teli kertje. Az egykor evangélikus elemi iskolaként funkcionáló épület még 1882-ben épült a hódmezővásárhelyi Kovács Ferenc – Kűry Terézia házaspár adományából. A városvezetés 2007-ben kérte fel a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítványt vezető Pannonhalmi Zsuzsát, hogy tegyen hosszú távú hasznosítási javaslatot a Nagy Sándor utca 9. szám alatti ingatlanra. Elfogadták a beadott tervet, és elkezdődött a munka.

Pannonhalmi Zsuzsa így emlékszik a kezdetekre: a rendkívül elhanyagolt, hontalanok lakta épületet tervszerű munkával használhatóvá tettük. Az épületen túl a kert kopár, traktorgumikkal és kivágott fatuskókkal volt tele. Sehol egy árnyék, hátul aszfaltos kosárpálya. Az udvart az önkormányzat és az egyetemisták segítségével takarították ki, majd a közben elültetett növényekkel lassan otthonosabb lett az udvar.

Elsőként három császárfát hoztak Borsos Miklós, 1990-ben elhunyt szobrászművész egykori házának kertjéből, tisztelegve az alkotó munkássága előtt. A három császárfa egyike Rapcsák András emlékét őrzi, hiszen a néhai polgármester a Kerámia Szimpózium kitalálója és támogatója volt. Csorba Mihály és Fodor József szintén kaptam egy-egy császárfát. Dömötör János emlékét a  műtermek előtti bakaszivar fa őrzi, hiszen az egykori múzeumigazgató mindent megtett, hogy a magyar professzionális kerámiaművészet Vásárhelyen otthonra találjon. Csáki Imre építész, A Hódmezővásárhely a Kerámia Városa program megálmodója tiszteletére felesége juharfát ültetett az udvarba. Schleiffer Ervin, a Burton Apta gyár igazgatójának tiszteletére pedig gingko fát, páfrányfenyőt ültette családja.

A közelmúltban ültettünk Almási István polgármesternek is, akire a Kerámia Szimpózium egyik alapítójaként haláláig támogatta munkánkat. A Beton Szimpózium alapítója, a néhai Mészáros Antal a CSOMIÉP igazgatójaként segített bennünket, felesége vörös juharfát szentelt emlékének. Köszönettel emlékezünk a Kerámia Liget névadóira. Szeretnénk, hogy ez az árnyas park sok látogatónak és itt dolgozó művésznek felüdülést hozzon 

– hangsúlyozta Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a Nemzetközi Kerámia Központ vezetője. 


 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában