Helyi kultúra

2022.10.15. 08:40

Hetente próbál a Pusztaszeri Dalárda

Tizenkét éve alakult, de születésnapját az első, 2012-es fellépésétől számítja a mintegy 20 tagot számláló Pusztaszeri Dalárda. Azóta már több városba, Budapestre és Szegedre is eljutottak, községben szerepeltek, egyszer Csongrádon a híres operaénekes, Gyimesi Kálmán együtt énekelt velük. Akkor tudták, nagyobb baj nem lehet a produkciójukkal. Minden héten találkoznak és együtt énekelnek, próbálnak.

Imre Péter

A Pusztaszeri Dalárda tagjai télen-nyáron minden héten találkoznak és együtt énekelnek. Fotó:  Imre Péter

Amikor Máté Gábor pusztaszeri polgármesterrel a munkástelepi új aszfaltos utat vizitáltuk, diskuráltunk az eladó-pultos Harkai Péterné Máriával, aki megemlítette dalárdájukat. Megbeszéltük, a legközelebbi összejövetelen találkozunk – ez csütörtökön történt.

A kezdésre várva a faluvezető mesélt a nótás kedvű társaságról, például a Németh-tanyán történt 2010-es összejövetelről és arról, hogy idén két tagot, Németh Mihályt és Katona Jánost veszítettek el. A polgármester zenei végzettsége okán segít a dalárdának a műsorok összeállításában, a produkció csiszolásában, ahogy fogalmazott, az anyagi és a művészeti támogatásból veszi ki a részét. Bár hivatalosan nem része a csapatnak, nem tag, legutóbb bekapcsolódott és nagyon belejött az éneklésbe. – Összejött egy vidám, lelkes csapat, jól érezték magukat és elhatározták, népszerűsítik a fiatalok körében az általuk kedvelt népdalokat, nótákat – mondta Máté Gábor.

– Sajnos, ez a tervünk nem sikerült, fiataljaink nem vonzódnak ezekhez a dalokhoz – ezt már Kovács Imre árulta el, aki a vezető, Papp Istvánné Lajos Ilona mellett a Pusztaszeri Dalárda motorja, szervezője és adminisztrátora. Az együttest, amelynek keresztelője az első, 2012-es természetesen pusztaszeri fellépésen volt, egy klarinétos és egy citerás teszi teljessé. A nyugalmazott honvéd ezredes ezután sorolta, hogy azóta már szerepeltek Bokroson, Csongrádon, Jászszentlászlón, Hódmezővásárhelyen, Pálmonostorán, Csanyteleken, Ópusztaszeren, Balástyán de eljutottak Szegedre és a fővárosba is produkciójukkal. Mindenütt nagy sikerrel, a hallgatóság és a maguk őszinte örömére.

– Nem voltam alapító, akkor csatlakoztam a csapathoz, amikor láttam első fellépésüket itt a faluban. Vidámak voltak, életörömöt sugároztak, és bár nem tudok énekelni, nincs hangom, azért csatlakoztam hozzájuk. Azt sem felejtem el, amikor Csongrádon nyugdíjas "Ki mit tud?"-on szerepeltünk, amikor a zsűritag híres operaénekes, Gyimesi Kámán elkezdett velünk énekelni, tudtuk, nem lehet baj. Jól sejtettük, a harmadik helyen végeztünk – elevenítette fel a történetet Kovács Imre.

– Magam sem tudom, miért nem lehet a fiatalokat megfogni ezekkel a vidám, olykor szomorú, megható, de mindig szép dalokkal – tért vissza az utánpótlás kérdéséhez Papp Istvánné Lajos Ilona. Hozzátette, pedig a templom szentelésének évfordulóján szereplésükkor is sok gratulációt, dicséretet kaptak, még ifjabbaktól is. – Egy friss nyugdíjas azonban csatlakozott hozzánk, vele fiatalodtunk – jegyezte meg.

A Pusztaszeri Dalárda következő fellépése november 5-én, a templomban lesz. Ezzel véget is ért a prózai rész: a zsíros kenyér, bor és üdítő elfogyasztása, kóstolása után jöttek dalok, egyik a másik után. A buszinduláshoz közeledve vidám, igazi baráti társaságtól búcsúzhattam el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában