Motívumai nem csupán röpke gondolatok

2022.11.24. 16:40

Divat díjat kapott Rengei Georgina divattervező

A csodaszarvas legendája után a magyarság eredete témát viszi tovább Rengei Georgina szegedi divattervező, a Rozmaring Hungarian Design márka alapítója. A turul motívum kutatása közben pedig egy üvegablakok ihlette ruhával nyert divat díjat.  

T. Sz.

A magyar múlt el nem feledhető értékeit láttatja ruháin a tervező.

Fotó: DJ FOTO

Róth Miksa színpompás üvegablakai ihlették azt a különleges ruhadarabot, amellyel Budapesten nyert divat díjat a szegedi fiatal divattervező, Rengei Georgina. Az elismerés alapítója a Patronage ‘99 Alapítvány és Medgyessy Ildikó divatszakember, aki a pályázat eszközével hívja fel a figyelmet az öltözködési kultúra fejlesztésének fontosságára. A szervezet ösztönözni szeretné a divattervezők és -szakemberek tevékenységét, mindezt az ember és a természet állandó szoros összefüggéseiben. Divattervező hallgatók, már működő divatcégek tervezői, képviselői is jelentkezhettek az idén másodjára odaítélt elismerésre.

Montázs hernyóselyemből

Hernyóselyem organza anyagú textil darabokból idézte meg a rózsaablakok látványvilágát Rengei Georgina, a Rozmaring Hungarian Design márka alapítója. Mint mondta, saját tervezésű öltözetei készítésekor mindig elteszi a megmaradt szöveteket, tulajdonképpen a leeső anyagokból montázsolta össze a díjnyertes ruha alapanyagát. Egy teljes hétig varrta az alapot a hosszadalmasabb kutatómunka és tervezés után. A döntőben tizenöten versenyeztek. A legjobb három pénzjutalmat kapott, ám Georgina szerint ennél is fontosabb, hogy olyan divatszakemberekkel ismerkedett meg, akikkel eddig nem volt lehetősége.

Rózsaablakok látványvilágát idézik a hernyóselyem organza anyagú textil darabok. 
Fotós: ZsofiGIIrandras83

A magyarság eredete

A hosszas előkészület, az aprólékos tervezés egyébként is Georgina munkamódszere. Törekvése, hogy motívumai ne csupán röpke, ruhába átültetett gondolatok legyenek. Pixeles hatású Pásztorélet kollekciójához a fafaragást, a korabeli használati eszközöket, a csodaszarvas minta tervezéséhez a mitikus vezérállat legendáját tanulmányozta hónapokig.

– Minden ruhadarabomban benne van a népművészet és hagyományok iránti szeretet, egy mesevilág, ami jókedvre deríti viselőjét és a környezetét. Tervezéseim múlt és jelen találkozásában, tradíció, praktikum, művészi indíttatás és játékosság ötvözetében készülnek – mondta. Hozzátette, a Rozmaring Hungarian Design márka bővítésében tovább járja a magyarság eredete témakört, így a következő ruhadarabok központi szimbóluma a turul lesz. Korábbi munkái bájosságát felváltja egy elszántabb stílusú és vonalvezetésű viselet, a megszokott színek helyett pedig ezúttal a fekete és fehér dominál.

Értelmet a ruháknak

– Jó volt ismét gyerekszemmel látni és átélni a papíron tervezés élményét, újra megtapasztalni milyen az, amikor egy álom teljesül – mondta arról Georgina, milyen élményeket őriz a nyári divat táborról. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ most először szervezett divat témájú szünidei kurzust gyerekeknek a szegedi divattervező vezetésével.

– Nem csupán kézműveskedtünk, rajzoltunk, sokat beszélgettünk a mai viseletekről, stílusokról. Megnyugtató volt hallani tőlük azt, amit én magam is vallok, hogy a kreatív, de a valóságtól elrugaszkodott, már-már hordhatatlan ruhák helyett a klasszikus és egyben praktikus megoldásokat kedvelik. A viselet értelmét is keresik, nem csupán az esztétikai örömet és látványt. Inspiratív találkozás volt – hangsúlyozta. Hozzátette, a gyerekek abszolút értik a jelen kihívásait, egy ilyen feladatnál az jár a fejükben, hogyan lehet fenntartható dolgokat készíteni. Igazán remek ebből az energiából merítkezni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában