Ajándék

2022.11.22. 21:45

Vásárhelyi tűzoltók 1940-ben

Lőkös Sándor készítette a fotót, aminek reprintjét a múzeum a vásárhelyi tűzoltóságnak ajándékozta.

T.Sz.

Úgy hat-nyolcezer üveg- és filmnegatív, több száz dokumentum a 110 éve született Lőkös Sándor, egykori hódmezővásárhelyi fotográfus alkotói hagyatéka. A különleges anyagot lánya, Farkas Miklósné Lőkös Magdolna ajánlotta fel a Tornyai János Múzeumnak. Menye ezt a gyűjteményt egészítette ki több tucat további fotóval és dokumentummal. Ebből a gyűjteményből választottak ki százhúsz 1934 és 1975 között készült munkát, amelyet a néhai fotográfus emlékének szentelt tárlaton mutattak be. Lőkös Sándor munkássága sok szempontból különösen értékes: a múlt egy darabját ismerhetik meg általa a vásárhelyiek. A hagyaték megmutatja a város helytörténetét, a helyi városkép alakulását, a közösségek formálódását. De Plohn Józsefhez és Till Viktorhoz hasonlóan a környékbeli gazdák gyakran Lőkös Sándort is felkérték birtokuk, a gazdaságukban folyó munkálatok megörökítésére.

A tárlat bontásakor döntöttek úgy a múzeum munkatársai, hogy a Vásárhelyen szolgáló tűzoltókról és szolgálati járműveikről készült fotográfia másolatát, úgynevezett reprintjét a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokságnak ajándékozzák. A fénykép még az 1940-es években készült a tűzoltóság épülete előtt. A képet Kovács Ferenc tűzoltó őrnagy, a vásárhelyi parancsnokság vezetője vette át Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológustól. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában