Szegedi hírek

2022.12.10. 12:00

Búcsú Majzik Istvántól

Majzik István jogász, könyvkiadó, nyomdavezető, közéleti és kulturális egyesületek és alapítványok kezdeményezője, Szeged irodalmi és művészeti kultúrájának értő mecénása 78 éves korában elhunyt.

delmagyar.hu

78 évesen hunyt el Szeged irodalmi és művészeti kultúrájának értő mecénása. Fotó: DM

Majzik István (1944. 08. 23. – 2022. 11. 25.) sokak barátja, sokak támogatója küzdelmes, igazgyöngyöket kereső és találó, a tehetségeket felkaroló és a pályájukat segítve követő, művészetbarát és kultúraszervező élete hű tükre volt a 20. század második fele magyar történelmének. A sorfordulók és mérföldkövek által formált életút teljességét fejezi ki az a tény, hogy a megteremtett és felmutatott értékeket őszinte főhajtással tiszteli az utókor.

Majzik István kezdeményezője és vezetője volt a Szegedi Írók Társaságának, a szegedi Művészklubnak, a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesületének.

 78 évesen hunyt el Szeged irodalmi és művészeti kultúrájának értő mecénása. Fotó: DM

Az 1990-ben Agóra Print néven indult nyomda ügyvezetőjeként, annak hátterével megalapította a Bába Kiadót, amelynek igazgatójaként, 2014-ben történt nyugdíjba vonulásáig aktív szerepet játszott Szeged város kulturális életében. Az általa alapított Szegedtől-Szegedig Antológia könyvsorozat 1998-tól 2013-ig, tizenöt, évenként megjelent kötete összesen mintegy kétszáz Szegedhez kötődő irodalmár alkotásait őrzi az utókornak. 

A kiadó további két jelentős sorozatában, a Tisza Hangja könyvsorozatban ötvenegy, a Tanulmányok Csongrád megye történetéből harminchét könyvcím jelent meg. Majzik István vezetésével a Bába Kiadó sok száz szerző csaknem 800 könyvét jelentette meg összesen mintegy ötszázezer példányban.

A kortárs irodalom támogatásáért 2003-ban a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címben részesült. 2012-ben Szeged város közgyűlése egyhangú szavazással ítélte oda neki a Szeged Kultúrájáért díjat. De a legbüszkébb mégis arra volt, hogy sok fiatal író, költő és történész első kötetének kiadójaként segítette a pályájuk elindulását.

Aktív életének utolsó szakaszában a Pelikán Egyesület alapító elnökeként minden évben sok-sok fogyatékkal élő kisgyermeket és fiatalt támogatott.

Beszédeire fegyelmezett alapossággal készülve, féltő izgalommal várta az általa szervezett irodalmi, közéleti és közösségi eseményeket. Aktív, dolgos, szorgalmas és termékeny életet élt. Nagy űrt hagyott maga után.

Te libri loquuntur! – így búcsúzik Majzik Istvántól Majzik Andrea és Jancsák Csaba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában