Turisztikai erővel bír a Koszta József Múzeum

2023.02.13. 07:00

Az Év Múzeuma lehet a szentesi

Rangos kitüntetésre pályázik a szentesi közgyűjtemény: a Koszta József Múzeum is megcélozza a jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények elismerését jelző Év múzeuma díjat. Az elismerésre az az intézmény számíthat, amelyik a múzeumi tevékenység valamennyi területén kiegyensúlyozott fejlődést ért el.

Majzik Attila

A területi múzeumok között lenne a legjobb a Koszta. Archív Fotó: Török János

– Úgy érzem, a vidéki múzeumok között áll mögöttünk olyan teljesítmény, ami miatt joggal pályázhatunk az Év múzeuma díjra – szögezte le Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója. 

Az intézményvezető elmondta, amikor 2018 nyarán átvette a közgyűjteményt, nem kisebb célokat tűzött ki maguk elé, minthogy az intézmény egy Kárpát-medencei szellemi és lelki találkozóhelye legyen a magyarságnak, valamint Szentes legyen a Dél-Alföld kulturális fővárosa.

– Ezeket a vállalásokat már az első év után visszajelezte a látogatószámunk komoly emelkedése. Ez egyértelműen mutatja, hogy a Dél-Alföldön a Koszta József Múzeum turisztikai erővel bír a gyűjteményi és tudományos munka mellett – emelte ki a múzeumigazgató.

Mint Irsai Farkas László elmondta, nagy hangsúlyt fektettek a tudományos ismeretátadásra, ezt szolgálja a múzeum online folyóirata, a Magyar Tudományos Akadémia által lektorált minőségű Bonus Nuntium. A gyűjteményfejlesztés hatékonyságát és gyarapítását az országosan elismert szakemberekből álló tudományos tanácsadó testület munkája segíti az intézményben.

– Fontosnak tartjuk, hogy a múzeumot mindenki a magáénak érezze, így elindult a Kék projektünk, mely az autizmussal élőknek nyújt segítséget, érthetővé és élményszerűvé tenni az állandó kiállításainkat. Emellett digitális kiállítóteret is létrehoztunk a weben, itt több kiállításunkat is megtekinthetik virtuálisan a látogatók – tette hozzá az igazgató.

A tervek szerint pályázati támogatással további két állandó kiállításuk is még idén megújulhat, valamint az Őze Lajos Emlékház kialakítása is a végéhez közeledik. A múzeum céljai között szerepel Koszta József festőművész tanyájának helyreállítása, valamint a Fridrich Fényírda 69 ezer üvegnegatívból álló gyűjteményének feldolgozása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában