Digitalizáció az agrároktatásban

2023.02.08. 14:00

Életre kel a tankönyv - galéria

Az Agrárminisztérium támogatásával jelentetett meg egy kiterjesztett valóság technológiát is alkalmazó kiadványt a Herman Ottó Intézet. Az agrároktatásban részvevők számára az egyes témák megértését két- és háromdimenziós animált és narrált, szinte a könyv lapjairól „lelépő” animációk támogatják.

Majzik Attila

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által az Agrárminisztérium támogatásával megjelentetett Szemelvények a modernizált agrároktatásból című, kiterjesztett valóság elemeket is tartalmazó kiadványegyszerre jelent kézzel fogható könyvet és applikáción keresztül lejátszható multimédiás tartalmat is. A Csongrádon bemutatott kiadvány 15 témakörben, témakörönként 2-2 témával mutat be érdekes, figyelemfelkeltő szemelvényeket az agrárgazdaságból, az erdészettől az állattenyésztésen és a növényismereten át a gépészetig.

– Ez a kiadvány egy olyan ötvözetet jelent, ahol a modern technika és a könyvek találkoznak. A tanulók 3 dimenzióban láthatják, szinte körüljárhatják a bemutatott állatot, növényt vagy gépet egy magyarázó szöveg kíséretében – magyarázta Vári László, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum kancellárja.

Mint Bagdán Boglárka, a duális agrárszakképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos rámutatott, az agrárszakképzésnek nagy feladata, hogy képzett szakembereket biztosítson a mezőgazdaság számára, ehhez pedig korszerű, naprakész információkat kell biztosítani. 

– Stratégiai jelentőséggel bír az agrárium. Ebben az ágazatban is nagy technológiai változások történtek az elmúlt időszakban, más kompetenciákkal rendelkező szakemberekre van szükségünk. Az agrárszakképzésnek az a feladata, hogy ezeket a minőségi szakembereket biztosítsa. Az oktatáshoz az élményekre is nagy szükség van, a tananyagnak is fejlődnie kell, minél színesebbnek, modernebbnek, digitálisnak, interaktívnak kell lennie – fogalmazott Bagdán Boglárka.

Az most bemutatott kiadvány elsősorban a középfokú agrároktatásban részvevők számára készült, de az ismeretterjesztés terén vagy a pályaorientáció során is hasznos lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában