Mesterség, kihalóban

2023.02.22. 19:55

Szőttek a kiszombori gyerekek - fotók

Vargáné Nagyfalusi Mária mutatta meg a két osztálynyi gyereknek ennek a kihalóban lévő mesterségnek az alapfogásait.

Szabó Imre

A kiszombori gyerekek gyorsan beletanultak a szövésbe. Fotó: Oláh Veronika Alapítvány

– Ha most választanom kellene, hogy menjek focizni, vagy szőjek tovább, az utóbbit választanám! – mondta szerda délután a kiszombori általános iskola 3.A. osztályos diákja, Sárkány Benett, aki pedig amúgy nagyon szereti a labdarúgást. Lelkesedésének oka az volt, hogy évfolyamtársaival együtt most próbálta ki először ezt a nagy kézügyességet, türelmet és kitartást igénylő mesterséget.

A nem mindennapi elfoglaltság annak volt köszönhető, hogy az iskola alapítványa, amely az egykori pedagógus, Oláh Veronika nevét viseli, néhány éve vásárolt 35 szövőkeretet, valamint hozzá tekintélyes mennyiségű fonalat is. Az utóbbi időben nem nagyon volt alkalom ezeket használni, most viszont az apátfalvi faluházban dolgozó rendezvényszervező, Vargáné Nagyfalusi Mária közreműködésével sikerült összehozni. Ő volt az, aki a két osztálynyi gyereknek megmutatta ennek a kihalóban lévő mesterségnek az alapfogásait. És mint kiderült, ez a fajta munka érdekelte, lekötötte őket, szinte magukról megfeledkezve láttak hozzá az alkotáshoz.

Az alapítvány kuratóriumi elnökétől, Süliné Rácz Emőkétől azt is megtudtuk, hogy a kész munkákat – apró szőnyegek, alátétek kerültek ki a nebulók kezei közül – mindenki hazavihette. A különleges délután nagy sikert aratott, így nem kérdés, hogy alkalomadtán következhet a folytatás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában