Régi rendezvényt is újraélesztenek

2023.02.03. 12:18

Új köntösben az idei szentesi programok

Energiatakarékossági okokból ugyan három telephelyét ideiglenesen nem működteti a Szentesi Művelődési Központ, de így sem unatkoznak a programszervezők: többek között újfent élettel töltötték meg a Gólyás házat, ahol hagyományőrző foglalkozásokkal végeznek értékmentést. Emellett az idei évre is készülnek a művelődési központ munkatársai, akik igyekeznek színes programválasztékot kínálni a szentesieknek.

Majzik Attila

Csipkeverő foglalkozás a szentesi Gólyás házban. Fotó: Majzik Attila

Mint Urvári Sándor, a Szentesi Művelődési Központ igazgatója elmondta, a tavalyi első félévük gazdaságilag kiegyensúlyozottnak volt mondható, de a második félévben már több olyan döntést kellett hozniuk, ami a takarékosságról szólt. Októbertől három telephelyüket zárták be ideiglenesen a fűtési szezon időtartamára, így a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, a Nádas házban és a Szentes házban sem szerveztek ősz óta programokat.

A Gólyás ház ellenben új életre kelt, a Petőfi utcában hagyományőrző foglalkozásokkal igyekeznek továbbadni a helyi és térségi értékeket az érdeklődőknek. A házban többféle szakkör közül lehet választani: az érdeklődők belekóstolhatnak a csipkeverésbe, a hímzésbe, a mézeskalács készítésbe, a bútorfestésbe, a gyertyaöntésbe, a gyöngyfűzésbe és a fazekasságba is. Emellett a manuális tevékenységek mellett több egyesületnek is otthont ad a Gólyás ház.

Az intézményvezető azt is elárulta, mire készül a Szentesi Művelődési Központ ebben az évben. Az eddig zajló közösségépítő tevékenységüket ebben az évben tovább erősítenék, de készülnek új feladatokra is. – Több szervezettel együttműködve készülünk Szentes Város Napjára, ez lesz az egyik legnagyobb rendezvényünk ebben az évben. Törekszünk arra, hogy minden korosztálynak kínáljunk valamilyen programot az év során – fogalmazott Urvári Sándor. Az intézményvezető elmondta, az Ifjúsági Házban szeretnének létrehozni egy „ifi pontot” is, ahol egy közösségi teret alakítanak ki középiskolásoknak. Szintén terveik között szerepel, hogy új helyszíneket vonnak be a nagyobb rendezvényeikhez. Új programmal anyagi okok miatt nem terveznek, de a meglévő rendezvényeiket új köntösbe fogják öltöztetni.

Legközelebb a télbúcsúztatóra várják a szentesieket, ennek részletes programjáról rövidesen egy sajtótájékoztatón is beszámolnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában