Szürke hétköznapok hajtóereje

2023.03.07. 17:30

A szovjet mintára átszervezett sportélet Vásárhelyen

A vásárhelyi sporttörténet 1945-től 1989-ig tartó időszakáról tartott ismét izgalmas előadást Talmácsi György sporttörténész a vásárhelyi könyvtárban. Sorozatát április 3-án zárja a rendszerváltás utáni évek helyi történeteiről.

T.Sz.

Haza és haladás: Vásárhely 1945 utáni sporttörténetéről beszélt Talmácsi György. A sorozat folytatódik. Fotó: Tábori Szilvia

A II. világháború 1944 októbere és 1945 januárja között vonult át Hódmezővásárhelyen, és a messzire kényszerült helyiek, köztük rengeteg sportoló még abban az évben hazatért

 – mesélte Talmácsi György sporttörténész lapunknak, aki a napokban Vásárhely sportéletéről tartott előadást ismét telt ház előtt a Németh László Városi Könyvtárban. Ezúttal az 1945-től 1989-ig tartó időszak ellentmondásairól, a helyi sport sajátos alakulásáról.

Első vásárhelyi sporteseményként egy 1944 novemberében megrendezett sakk-szimultánt emlegetett Talmácsi György, amelyben a város szovjet parancsnoka mérkőzött játékostársaival. Arról nem tudni, vajon le merték-e győzni ellenfelüket Vásárhely legjobb sakkozói. A végeredményt még a helyi sajtó sem közölte. Mint azt a sporttörténész elmondta: a második világháborút követő időszakban sok minden megváltozott. Szovjet mintára átszervezték a sportéletet, a népi és szakszervezeti bajnokságokhoz kisebb sportpályákat létesítettek zömében vállalati és iskolai udvarokon. Szintén szovjet mintára erőltettek olyan sportágakat, mint a röplabda, amely soha az életben nem lett népszerű Vásárhelyen. A sportegyesületek olyan néven működtek – rövidebb-hosszabb ideig – mint például a Gőztégla.

A sport tulajdonképpen az akkori szürke, egyszerű világban fontos hajtóerő lett, lehetőséget adva a kitörésre

 – hangsúlyozta a sporttörténész. Egyre népszerűbb lett a vízilabda, a kézi-, illetve a kosárlabda is. Utóbbi 1946-ban honosodott meg Vásárhelyen Balogh Imsi jóvoltából. A városi sportuszodában 4-500 ember követte a versenyeket a medence partjáról. A focimeccsekre gyakran 6-8 ezer néző is kilátogatott és konvojba rendeződve több százan követték a csapatokat a vidéki mérkőzésekre.

A számtalan sikeres vásárhelyi sportoló egyike volt például Gyuricza József, aki 1957-ben tőrvívásban világbajnoki aranyérmet, 1960-ban olimpiai érmet nyert, majd négy évvel később Tokióban az első olimpiai aranyérmet szerezte meg.

Talmácsi György előadásairól készült videók elérhetők a Helyismereti gyűjtemény Facebook-csoportban és az intézmény videómegosztó csatornáján is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában