Csongrád-Csanád vármegye

2023.03.10. 20:00

Megújult a Reök-palota építtetőjének síremléke

Halálának 100. évfordulója alkalmából megújították Reök Iván horgosi sírját vármegyénk önkormányzatának támogatásával. A Reök-palota építtetőjének és tulajdonosának síremlékét szombaton délben avatják fel Horgoson, ahová mindenkit hívnak és várnak.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

Száz éve hunyt el a szegedi Reök-palota építtetője és tulajdonosa, Reök Iván, akiről méltóképpen emlékezik meg a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat és számos horgosi civil szervezet. Ugyanis vármegyénk támogatásával és a civilek közreműködésével megújult az ikonikus szegedi épület névadójának síremléke Horgoson, ahol most szombaton délben megemlékezést tartanak. Ekkor avatják fel és szentelik meg a felújított sírt.

Csáki Béla, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke lapunknak arról számolt be, hogy a Reök család még élő leszármazottainak jelenlétében megrendezendő eseményt megelőzően 11 óra 45 perckor gyülekezőt tartanak a horgosi művelődési ház előtt, a résztvevők innen vonulnak ki az ünnepség helyszínére. Jelezte, a szertartás után lehetőség lesz arra is, hogy az érdeklődők megtekintsék a Reök család egykori villáját. A megemlékezésre minden érdeklődőt várnak és hívnak.

Az elnök rámutatott, Greifenbergi Reök Iván Lajos vízügyi mérnök, királyi főmérnök, a szegedi Reök-palota építtetője, tulajdonosa, földbirtokos volt. Unokatestvére volt, Munkácsy Mihály festőművész, akinek az édesanyja, Reök Cecília volt, viszont árvaságra jutása után Munkácsy a Reök családnál nevelkedett. Hozzátette, Reök Iván tanulmányait Békéscsabán végezte, majd a budapesti Műegyetemen 1875. november 20-án mérnöki oklevelet szerzett. Később az egyetemi tanulmányait Zürichben folytatta és 1877-ben ott is fejezte be. Az 1879-es nagyárvíz után a Szegeden meginduló építkezésekkel kapcsolatban a városba rendelt Középítészeti Tanácsnak volt a tagja 1884-től 1893-ig.

Reök 1881-től a Magyar Királyi Folyammérnöki Hivatal főnöke lett Szegeden, majd 1899-től királyi főmérnök, valamint 1896-tól a Szeged-Belvárosi Kaszinó tagja volt. 1911-ben Csongrád megye tápéi kerületének országgyűlési képviselőjévé választották. Csáki Béla kiemelte, Reök Iván nevét Szegeden talán mégis az általa építtetett, Magyar Ede műépítész által tervezett, szecessziós stílusú Reök-palota kapcsán ismerik leginkább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában