Szegedi hírek

2023.03.11. 13:39

Népzenei minősítő volt az agórában - Galéria

Tíz népzenész produkcióját minősítették elismert szakemberek szombaton Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában. A cél, hogy egy kategóriával feljebb kerüljenek a művészek.

Munkatársunktól

Minősítésre váró népzenészek álltak a színpadra. Fotó: Gémes Sándor

A KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tartott népzenei minősítőt a hétvégén Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában. Orbán Hedvig, az intézmény vezetője lapunknak elmondta, hogy a népzenei minősítő szakemberek zsűrizésével történik. A lényege, hogy vannak az országban népzenei együttesek, népdalkörök, és természetesen egyéni művészek, akik időközönként kérhetik térségi és országos minősítésüket.

– Az agóra már nagyon rég óta tervezi, hogy helyet ad a népdalkörök találkozójának, de ezt az elmúlt három év elsodorta. Most viszont elérkezett az első minősítő ideje az intézményben – tette hozzá az igazgató.

A mostani térségi minősítő volt. Összesen tíz fellépő volt. A tíz fellépőből hat kórus, két egyéni művész és egy duó és egy trió állhatott a zsűri elé. Ha megkapják a térségi minősítést, akkor később kérhetik az országosat is. Egy ilyen lesz az Agórában április közepén, ahova akár a most sikeresen szereplők is mehetnek.

A produkciókat háromtagú zsűri értékelte, mindannyian elismert szakemberek. Alföldy-Boruss István, Dévai János és Birinyi József mondhatta el a véleményét a produkciókról.

Először az együttesek mutatkoztak be, majd egy oklevelet kaptak, a kiértékelés pedig ezután következett.

Orbán Hedvig azt is elmondta, hogy érdekes színfoltja volt a napnak, hogy Birinyi József zsűritag, és Zsíros Tímea, a KÓTA művészeti titkára citerázással, és énekeltetéssel indították a napot, ami már egy alap feszültségoldás volt a minősítésre váró művészeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában