Szegedi hírek

2023.03.21. 18:50

Őrület a Parlament romjain - Fotók

Ken Kesey nagy sikerű, Száll a kakukk fészkére című regényének történetét viszi színre a Szegedi Nemzeti Színház társulata soron következő bemutatójában, május 5-én. Az olvasópróbát kedden tartották, ahol kiderült, egészen formabontó produkció vár a közönségre.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Barnák László főigazgató köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, a készülő produkció nagyban eltér majd a történet közismert filmváltozatától, amelyben Jack Nicholson játszotta a főszerepet. 

Az előadás rendezője Vidovszky György, aki néhány éve Alekszandr Molcsanov: A gyilkos című darabot álmodta a szegedi Kisszínház színpadára. Elmondta, rendezői koncepciójának zsinórmértéke, hogy olyan előadás szülessen az 1962-ben megjelent történetből, amely a ma szegedi nézője számára érdekes és érvényes. Éppen ezért döntöttek úgy Horgas Péter díszlettervezővel, hogy rendhagyó közegbe helyezik a történet helyszínéül szolgáló elmegyógyintézetet.

Horgas Péter elmondta, a díszletben megjelennek majd Magyarország Parlamentjének romjai. 

– Köztudott, hogy ezeket az elmegyógyintézeteket nagyon sokszor 19. századi, elhagyott villákba rakták praktikus okok miatt a háború után. Elkezdett izgatni minket, hogy mi lenne, ha a történetet egy ilyen elhagyatott intézetbe raknánk. Kiindulópontként a magyar Parlamentet vettük alapnak – mondta. 

A rendező hozzátette, időtlen, inkább a jövőben játszódó világot álmodtak meg, amelyben a Parlament épülete már csak nyomokban őrizte meg eredeti funkcióját. Michac Gábor jelmeztervező elmondta, a posztapokaliptikus hangulatra a jelmezek is ráerősítenek majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában