Szegedi hírek

2023.04.27. 11:21

Agyagkatonák lepik el a Móra-múzeumot - Galéria, Videó

Óriási lendülettel dolgoznak a Móra-múzeumban, ahol hamarosan az ókori Kína világa köszönti majd a látogatókat. Az agyagkatonák már megérkeztek, csütörtökön lapunknak is bemutatták azokat. Egy különleges jáde páncél is látható lesz Szegeden.

Kiss Anna

Gőzerővel halad az ókori Kína-kiállítás építése a Móra Ferenc Múzeumban. Fotó: Gémes Sándor

Gőzerővel dolgoznak a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai az ókori Kínát bemutató kiállításra. Épülnek a kiállítás terei, folynak a különböző szervezési, egyeztetési munkák. Az előkészület újabb mérföldkőhöz érkezett, csütörtökön Fogas Ottó múzeumigazgató arról tájékoztatta a sajtót, hogy több mint ötven élethű agyagkatona érkezett a kínai Csian tartományból, valamint két ló és egyéb felszerelések is a szállítmány részei voltak.

Ezeket két teremben mutatják majd be, az egyikben Csianból mutatnak egy részletet, míg az előtérben a katonák feltárását ismertetik meg a látogatókkal, akik az agyagkatonákról és a császárról is fontos információkat tudhatnak majd meg, valamint a katonák egy-egy típusával is megismerkedhetnek közelebbről. 

A múzeumigazgató beszélt arról is, hogy az eredeti agyagkatonákból ilyen létszámmal elhozni több millió dollár lett volna, éppen ezért a Móra-múzeum az eredetiekkel mindenben megegyező, tehát méretükben és formájukban is élethű agyagkatonákat hozott Szegedre. Ezek ugyanabból az agyagból készültek, mint azok, amelyek az első kínai császár, Csin-si Huang-ti sírját őrizték. Megjegyezte, jelenleg körülbelül még 8 ezer agyagkatona van a föld alatt, amelyeket még nem tártak fel.

Fogas Ottó közölte, az ókori Kínáról szóló tárlatukat több lépcsőben nyitják majd meg. Része lesz annak egy 130 tárgyból álló anyag is, amely a Shanghai Múzeumból érkezik hamarosan, a shanghai intézmény és a szegedi múzeum tavaly óta van együttműködés. Az igazgató kiemelte, büszkék arra, hogy egy ekkora méretű múzeum szóba állt velük, és hogy hamarosan egy olyan kiállítást nyithatnak meg, amilyen Európában még sosem volt.

Elmondta, a Shanghaiból érkező emléktárgyak az agyagkatonák utáni dinasztiát mutatják majd be a látogatóknak, akik többek között kerámia és lakozott fa tárgyakat vehetnek majd szemügyre. Ennek a tárlatanyagnak a fő attrakciója a jáde páncél lesz, amely 4400 jáde-lapkából készült és aranyszállal van összefonva. Ez a kínai kultúrában halotti ruha volt, amelyben csakis az uralkodót és a hozzátartozóit temették el. Az agyagkatonákkal együtt a császárt is ilyen ruhában temették el egykor, de a sírját még tárták fel. A jáde Kínában a halhatatlanságot jelképezi, ezért borították be ilyen páncéllal az uralkodót. Ezt a kiállítást a múzeumok éjszakáján tekintheti majd meg először a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában